Azijn met Tropaeolum (Oost-Indische Kers)

Herkomst recept: River Cottage Handbook no. 2

INGREDIËNTEN:

 • ongeveer 80 tot 100 bloemen van Tropaeolum (Oost-Indische Kers)
 • 5 deciliter azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of kruidenazijn)
 • 2 sjalotten in ringetjes
 • 10 peperkorrels
 • een stuk of 10 verse onrijpe zaden van Tropaeolum (Oost-Indische Kers)
 • 1/5 theelepel zout

 

RECEPT:

Gebruik een passende en goede afsluitbare doorzichtige pot (of weckpot). Pluk de bloemen en controleer deze goed. Vooral niet wassen maar verwijder eventuele zandkorrels, miertjes of kevertjes, etc.. En verwijder dan gelijk ook de steeltjes zodat je echt alleen de fel gekleurde bloemen overhoudt.

Doe de bloemen in de pot. Voeg het zout, de peperkorrels en de verse zaden toe. Maak de sjalotjes schoon,  snijd in ringetjes en voeg ook dat toe aan de bloemen. Overgiet nu het bloemenmengsel met de azijn en duw de bloemen goed onder.

Sluit de pot af en zet die op een lichte plaats in huis. Schud af en toe voorzichtig zodat alle ingrediënten zich goed mengen en onder het vocht/de azijn komen te staan.

Na 30 dagen: giet het mengel door een zeef en vervolgens door een fijne doek of bijvoorbeeld een koffiefilter zodat je een heldere, fel gekleurde azijn overhoudt. Steriliseer een afsluitbaar flesje (door die goed af te wassen en daarna na te spoelen met kokend water). Vul het flesje met de azijn.

 

Wat leuk! Toen ik het recept las wilde ik het gelijk maken. En al die bloemen maken het maken van deze azijn tot een feestje. Binnen 24 uur na het samenvoegen van de ingrediënten begon de azijn al prachtig oranjerood te kleuren (maar dat hangt natuurlijk helemaal af van de kleuren bloemen die je hebt geplukt). Ik kan nog niets zeggen over de smaak (want op het moment dat ik dit schrijf staan de bloemen pas 3 dagen in de azijn te trekken). Maar volgens het boekje houd je uiteindelijk een prachtig gekleurde azijn over die vooral fris pittig van smaak is. In het boekje wordt een voorbeeld gegeven van een dressing waarin je deze azijn gebruikt in combinatie met sojasaus en olie voor over een Aziatisch getinte salade. Over 27 dagen laat ik weten hoe ze smaakt 🙂

 

3 gedachten over “Azijn met Tropaeolum (Oost-Indische Kers)”

 1. Dag Diana,

  Toen ik dit las ben ik onmiddellijk gaan plukken; ik had toevallig voor het eerst de klimmende versie van deze plant in mijn moestuin, met een overdaad aan bloemen.

  Na een maand is het inderdaad een prachtige oranje gekleurde azijn geworden met een apart, heerlijk kruidig smaakje.

  Bedankt voor deze waardevolle tip!

  groet, Jan Wisse

 2. Hallo Diana,

  Ook ik ben in die week gelijk aan de slag gegaan. Behalve prachtig van kleur is de azijn heerlijk kruidig geworden. Vandaag voor het eerst door een “moestuinsalade” met onder andere venkel gedaan. Super lekker! Dank voor al je recepten (en alle andere dingen die je met ons deelt)!

  Groet,
  Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.