Glyko Kydoni (kweepeer met amandel)

Ingredienten

  • 1 kilo kweepeerstukjes (schoon gewogen, van ongeveer 3 grote kweeperen)
  • sap van 3 citroenen
  • 250 gram amandelen
  • 1 kilo suiker
  • 300 cc water
  • 2 theelepels natuurlijk vanille essence

Details

Bron: MyDiatrofi
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 120 minuten
Soort keuken: Grieks

Ik heb geen idee meer hoe ik bij dit recept kwam, ik heb wel eens een erg lekkere luxe appel-perencompote met hazelnoten gemaakt en ik zocht blijkbaar naar iets vergelijkbaars maar dan met kweeperen en amandelen. En zo gaat dat op internet; voor je het weet (ver)dwaal je op websites met inmaakrecepten, vertaal je teksten uit een onbegrijpelijk taal, en kom je bij zoiets als dit terecht. Ik vond het op meerdere websites en dan zijn er kleine verschillen in kruiden, hoeveelheid suiker, etc. En er zit wel heel veel suiker is, dat komt waarschijnlijk omdat het in Griekenland meestal niet ingemaakt wordt maar de gekookte en afgekoelde kweeperen met de geroosterde amandelen worden gemengd en het geheel dan koel in een pot wordt bewaard (de suiker zorgt dan dus voor een extra goede conservering). Ik ga, omdat ik het toch in potten inmaak en het dus steriel en vacuüm is, de volgende keer proberen wat minder suiker te gebruiken maar dan is nog wel altijd de vraag wat dat voor de binding en consistentie doet en moet er wellicht meer of minder water bij. etc.. Ik hoop het resultaat hier later nog eens te melden.

Het recept, de ingrediënten en de potjes inmaak roepen slechts 1 ding: “Ik wil Griekse yoghurt”! :-). Toch is het ook heel lekker bij ijs, cake, briochebrood, etc. Misschien is het wel handig als ik even meld dat de amandelen helaas niet knapperig blijven (dat kan ook niet als ze weken- of maandenlang in een siroop zitten). Maar ze smaken er niet minder om. Hier zeker een recept dat ik vaker ga maken, en wij eten het inderdaad vooral bij kwark en yoghurt, als ontbijt of dessert. De structuur ligt ergens tussen jam en een moes met stukjes in. Zelf vind ik het lekker als de kweeperenplakjes nog heel zijn en in een dikke siroop liggen maar ik zag op internet ook recepten waarbij het eigenlijk bijna meer een dikke jam is met amper stukjes. Je kunt de kweeperen dus zo lang koken als je zelf lekker vindt.

Instructies

Stap 1: Voor de amandelen

Kook wat water in een pan en voeg vervolgens de bruine amandelen toe (doe dat niet direct in het koude water in de pan want dan zouden de amandelen minder mooi van kleur worden). Laat 1 minuut koken en giet dan af. Giet koud water over de geblancheerde amandelen. Als de amandelen zijn afgekoeld kun je de bruine velletjes er makkelijk vanaf wrijven. Laat uitlekken en dep ze droog. Uiteraard kun je in plaats hiervan ook gelijk gepelde amandelen gebruiken, die zijn wat duurder maar het scheelt je dus de tijd van het koken, koelen en pellen. Verhit een koekenpan zonder olie, rooster de amandelen hierin tot ze goudbruin kleuren. Laat volledig afkoelen.

Stap 2: Voor de kweeperen

Was de kweeperen, schil ze en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees met een scherp mes in dunne plakjes of staafjes en leg ze in een kom met water en wat citroensap (tegen het verkleuren). Giet de kweeperen door een zeef en laat uitlekken. Meng het sap van de 3 citroenen en de 2 theelepels vanille-essence door de kweeperen. Leg een laagje kweeperen in een grote kom en verdeel er wat suiker over. Herhaal dit tot alle kweeperen en alle suiker om en om in laagjes in de kom liggen. Giet het laatste beetje citroensap met vanille/essence erover plus de 300 cc water. Dek de kom af en zet een nacht (of in ieder geval minimaal 5 uur lang) op een koele plaats.

Stap 3: Voor de jam/compote

Na de nacht weken/trekken zijn de plakjes kweepeer zacht en ze 'drijven' in een siroopachtig vocht. Giet de kweeperen met het vocht in een pan op het vuur. Breng aan de kook en zet daarna zacht. Kook op laag vuur en roer regelmatig. Hoe lang het duurt hangt erg van het kweeperenras, de rijpheid van de vruchten en de dikte van de plakjes af. Houd ongeveer een half uur als regel aan maar houd de kweeperen goed in de gaten en proef vooral tussendoor even. Het kan ook zijn dat je wellicht nog wat water toe moet voegen, ook dat hangt van de kweeperen af.

Stap 4: Inmaken

Als er schuim op de kokende massa komt schep je dat er met een schuimspaan of lepel voorzichtig vanaf. Maak ondertussen de potten en deksels schoon, met soda en kokendheet water, spoel ze na met kokendheet water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot je de potten kunt gaan vullen. Als de kweeperen nog heel zijn maar wel zacht is het klaar om in te maken. Giet het hete water uit de potten en deksels. Meng de amandelen door het kweeperenmengsel en vul de potten met het mengsel. Sluit de potten en laat ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken. De kweeperen in pot zijn, mits vacuüm, minimaal een jaar houdbaar. Een opengemaakt pot bewaar je in de koelkast. Gebruik uiteraard altijd een schoon vorkje of lepeltje als je wat van de kweeperen met amandelen wilt pakken

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief