Oxymel

Ingredienten

  • 350 gram koud geslingerde honing
  • 350 gram biologische/natuurtroebele appelazijn
  • 2 handen vol (ongeveer 50 blaadjes) salie
  • 125 gram verse gember

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik schreef in de zomer van 2022 een blog over dit recept want ik had er nog nooit van gehoord en kwam het recept, al dwalend over internet op diverse plaatsen tegen: Zure honing

Ik had nog nooit van oxymel gehoord. Simpel gezegd is het een mengsel van azijn en honing + kruiden. Bij de ingrediënten gaat het om de allerbeste kwaliteit: kies een (biologische) azijn die gezonde azijnbacteriën bevat. En kies een honing die niet industrieel verhit en/of aangelengd is met suikerwater (iets wat tegenwoordig blijkbaar nogal vaak gebeurt, lees vooral dit artikel Monique van der Vloed – Honing net zo ongezond als suiker?

Ik kocht voor dit recept koud geslingerde honing (van het Bijenhuis, ook gewoon bij AH te koop). Dat is heel belangrijk als het gaat om het bewaren van enzymen, vitaminen en mineralen. Die stoffen in de honing werken verzachtend en antibacterieel maar verliezen hun werking als de honing in een industrieel proces is verhit.

Even voor alle duidelijkheid en zekerheid: honing (en dus ook dit recept) is niet geschikt voor zuigelingen i.v.m. de nog niet goed werkende darmflora. Zie voor meer informatie en adviezen op deze pagina van het RIVM: Infantiel botulisme

Je mag kruiden naar smaak en voorkeur gebruiken. Ik heb gekozen voor gember en salie. Maar andere kruiden met als dan niet bewezen gezonde eigenschappen kun je natuurlijk ook gebruiken (denk aan tijm, rozemarijn, munt of zelfs knoflook). Zie daarover meer in het blog dat ik schreef, plus de voordelen/eigenschappen van de gember en salie die ik hier gebruik (link in 2e alinea). En lees vooral hier meer over wat Anne Tanne over Salvia officinalis schrijft. En dan ook maar gelijk een kleine waarschuwing; op die pagina kun je ook gelijk lezen dat mensen met epilepsie en zwangere en zogende vrouwen niet teveel salie mogen gebruiken.

Afijn: het is dus een combinatie van 4 heel gezonde stoffen (biologische appelazijn, gember, salie en koud geslingerde honing): het zou je immuunsysteem helpen/versterken, helpt bij verkoudheid, keelpijn, griepverschijnselen, keelontsteking en al die andere winterse virale ongemakken. Het is rustgevend voor je maag, het kan helpen bij galproblemen, opvliegers in de overgang, misselijkheid, mondslijmvliesontsteking en nog veel meer.

Ik heb dit recept in augustus gemaakt en schrijf dit in november en heb het al een aantal keer gebruikt: het hielp heel goed bij keelpijn en verkoudheid in oktober, en ik heb het gebruikt toen ik eens per ongeluk heel hard op mijn lip beet. Ruud gebruikt het af en toe bij ontstoken tandvlees. Maar je kunt ook denken aan het herstel na een getrokken kies, bij slijmvliesontsteking, een pijnlijke tong, etc. Je kunt 3 x daags 1 theelepel nemen als onderhoudsdosis. Of bij acute problemen zoals keelpijn tijdelijk 2 tot 3 x daags een koffielepel nemen. Je kunt het zo innemen, of mengen met wat water of vruchtensap. Zelf neem ik gewoon een koffielepel in mijn mond en laat dat 1 of 2 minuten aan alle kanten door mijn mond gaan, en uiteraard vooral langs de zere plek. En je kunt het gorgelen bij keelpijn. Als je het vies vindt mag je het daarna uitspugen maar zelf vind ik het best lekker en slik het gewoon door (het is een beetje zuur, maar ook lekker zoet, en kruidig).

Googel vooral zelf even ook nog even op ‘Oxymel recipes’ voor meer informatie, recepten, kruiden en waar die goed voor zijn, etc.

En zo maak je dus je eigen Natterman, Bisolvon, Strepsil, Daro, mondspoelwater, gorgeldrankje, etc. maar dan van natuurlijke ingrediënten :-). Het is op een koele plaats buiten de koelkast ongeveer 6 tot 8 maanden houdbaar, als je het in de koelkast kunt bewaren (en dat doe ik zelf, dan is het ook gelijk lekker koel als je het inneemt) is het wel een jaar houdbaar.

Het is hier ondertussen een zeer gewaardeerde kruidendrank die ik elk jaar ga maken!!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Gebruik een schone en met kokend water omgespoelde pot die ongeveer past voor de hoeveelheid die je maakt. Het is de bedoeling dat er niet heel veel lucht tussen het mengsel en het deksel over blijft. Was de salie niet, wrijf de blaadjes schoon als het nodig is. Snijd de salieblaadjes in fijne reepjes en doe ze in de schone pot. Schil de gember en snijd in dunne plakjes.

Stap 2: Vullen

Vul de pot tot ongeveer 1/3e met de salie en gember. Voeg dan de honing en de azijn toe en roer dit met een schone lepel goed om. Leg een verzwaringssteen of plastic zakje met knikkers of keramische blindbakbonen, uiteraard schoon) op de salieblaadjes en gemberplakjes zodat die grotendeels onder het azijn/honingmengsel blijven.

Stap 3: Rusten en bewaren

Sluit de pot met het deksel en zet de pot op een donkere plaats bij kamertemperatuur. Roer elke dag even met een schone lepel en leg dan de verzwaringssteen/het zakje met zware steentjes weer terug en sluit de pot weer. Herhaal dit 2 weken lang elke dag. Na 2 weken kun je het mengsel gaan zeven. De salie en gember hebben hun werk gedaan en mogen worden weggegooid (of gebruik ze bijvoorbeeld nog in een drankje of ijsthee, etc.). Giet de vloeistof nog even door een schone doek om de kleinste onzuiverheden eruit te filteren en giet het dan schone flesjes en sluit af.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief