Vijgenchutney met gember en citroen

Ingredienten

  • 500 gram vijgen (schoon gewicht, bovenste stukje en steeltje verwijderd)
  • 175 gram gesnipperde rode ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram bruine suiker
  • 115 gram appelazijn
  • 1 (bio) citroen
  • 1 stukje gember van ongeveer 5 centimeter
  • zout en peper naar smaak
  • 1 kleine chilipeper (of naar smaak)

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Kylee Newton
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik vond dit lekkere recept in het Engelstalige boek ´The Modern Preserver´, een mooi boek met lekkere recepten! Ik heb het recept wel iets naar mijn hand gezet, bijvoorbeeld verse gember in plaats van gember en wat meer citroen). Deze chutney vinden we vooral lekker bij een kaasplankje maar door de frisse citroen en pittige gember is het ook lekker bij vleeswaren, heerlijk bij kip, een likje op een broodje gezond, etc.

Het recept lijkt wel wat op de vijgenchutney van ´Culy´ die ik hier ook plaatste (en ook lekker vind) maar deze is wat pittiger, iets minder zoet en wat bitterder (en dat maakt het dan iets ´gecompliceerder´, ik kan zelf erg genieten van een chutney die zoet, zout, zuur, bitter en pittig is).

Leuk en lekker om te maken, en weer eens wat anders dan jam (hoewel de vijgenjam met sinaasappel en pijnboompitten mijn absolute favoriet blijft :-))

Instructies

Stap 1: Weken

Snijd de vijgen met vel/schil maar zonder steeltjes in stukjes. Meng de vijgenstukjes met de helft van de bruine suiker (dus met 75 gram) in een schaal, schep een paar keer om en laat een uur rusten.

Stap 2: Voorbereiden

Pel ondertussen de ui en snipper die fijn. Schil en rasp de gember op de fijne rasp. Boen de citroen schoon onder stromend water. Pers het sap van een halve citroen uit en zet dat apart. Snijd de andere helft in heel kleine stukjes (zowel vruchtvlees als schil) en zet ook dat apart. Verwijder de zaden uit de chilipeper en hak fijn.

Stap 3: Bakken en karamelliseren

Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde rode ui toe en bak dit al roerend 5 minuten tot ze glazig is. Voeg dan de rest (= 75 gram) van de bruine suiker toe en laat de suiker in de uienstukjes smelten. Karamelliseer dit 10 minuten op laag vuur. Voeg dan de vijgen met bruine suiker toe en karamelliseer ook dit nog 10 minuten, tot de suiker naar karamel gaat geuren en de vijgen zacht worden.

Stap 4: Ingrediënten toevoegen

'Blus' de gekaramelliseerde vijgen/suiker met de azijn en roer goed door. Voeg vervolgens citroensap, citroenstukjes, geraspte gember, chilipeper, zout en peper toe en breng aan de kook. Laat dit op zacht vuur pruttelen en in ongeveer een kwartier zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Proef tot slot nog even, je kunt nu nog naar smaak wat meer zout, peper, citroensap, etc, toevoegen.

Stap 5: Inmaken

Maak, terwijl de chutney zachtjes kookt, de potten en deksels schoon, met soda en kokendheet water. Spoel de potten na met kokendheet water en laat dat water in de potten en deksels staan tot de chutney goed is. Giet potten en deksels dan leeg en vul ze met de kokendhete chutney. Draai de deksels op de potjes en zet ze ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Laat enige weken staan voor je gaat proeven, zo kunnen de smaken zich goed mengen. Vacuüm potten zijn minimaal een jaar houdbaar, als een potje eenmaal open is bewaar je die in de koelkast en maak je binnen enkele weken leeg (en gebruik uiteraard altijd een schoon lepeltje als je wat chutney wilt pakken).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief