Blondies (bakken)

herkomst recept: Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi

Ingrediënten (voor ongeveer 12 stukjes)

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 2 eieren
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels blauwe bessen, of bramen, of bijvoorbeeld grof gehakte noten

blondie

Recept:

Gebruik een brownievorm van 28 x 18 centimeter (of bij gebrek daar aan een springvorm van ongeveer 20 tot 24 centimeter.

Vet de vorm in en bekleed bodem daarna met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius boven- en onderwarmte.

Smelt in een steelpan op laag vuur de boter met de chocoladestukjes en roer het tot een glad mengsel. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Roer met een houten lepel de suiker en dan vervolgens één voor één de eieren door de chocoladeboter (dus één ei en dat roeren tot het volledig is opgenomen en dan pas het tweede ei en ook weer roeren tot het volledig is opgenomen). Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel het door het chocolade-boter-ei-suikermengsel.

Schenk 2/3e van het beslag in de vorm, bestrooi met het fruit of de noten en schenk dan de rest van het beslag erover.

Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar (bij mij moest het 5 minuten langer), tot de brownie van buiten stevig en met een soort korstje aan voelt, van binnen is ze dan nog zacht en smeuïg. Laat de brownie in de vorm afkoelen. Na afkoelen kun je de koek voorzichtig uit de vorm halen, bakpapier verwijderen en in stukjes snijden.

blondie-binnenkant

Ook erg lekker, deze brownie met witte chocolade = blondie! En net zo makkelijk te maken als de Brownies, eigenlijk ben je het langst bezig met het bekleden van de vorm en het wachten tot de blondie gaar is. Ik wist niet dat zelf brownies en blondies maken zo makkelijk en simpel en lekker is, zeker voor herhaling vatbaar (het feit dat het een enorme calorieënbom is vergeet ik voor het gemak en plezier even 🙂 ).

En welke de lekkerste is, de brownie of de blondie? Allebei lekker maar ik heb een lichte voorkeur voor de brownie (maar ik vind pure chocolade dan ook lekkerder dan witte chocolade). Ruud vindt de blondie lekkerder maar die houdt dan ook erg van witte chocolade en hij heeft gelijk als hij zegt dat de blondie wat frisser/fruitiger van smaak is (met dank aan de blauwe bessen). Brownie voor de wintermaanden, Blondie voor de zomermaanden is misschien de beste keus 🙂 .