Brownies (bakken)

herkomst recept: Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi

Ingrediënten (voor ongeveer 12 stukjes)

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 3 eieren
  • 325 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • optioneel 2 kleine handjes grof gehakte noten of bijzvoorbeeld, verse frambozen

brownie

Recept:

Gebruik een brownievorm van 28 x 18 centimeter (of bij gebrek daar aan een springvorm van ongeveer 20 tot 24 centimeter.

Vet de vorm in en bekleed bodem daarna met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius boven- en onderwarmte.

Smelt in een steelpan op laag vuur de boter met de chocoladestukjes en roer het tot een glad mengsel. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Klop ondertussen met een mixer of keukenmachine de eieren met de suiker in ongeveer 4 minuten dik en romig. Roer de iets afgekoelde chocoladeboter in kleine porties door het eimengsel. Zeef het zelfrijzend bakmeel en spatel het zo luchtig mogelijk door het chocolade-boter-ei-suikermengsel.

Schenk het beslag in de vorm. Mocht je bijvoorbeeld grof gehakte noten of verse frambozen willen gebruiken, schenk dan de helft van het mengsel in de vorm, bestrooi met de noten of frambozen en schenk dan de rest van het beslag erover.

Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak 30 minuten (tot de brownie van buiten stevig en met een soort korstje aan voelt, van binnen is ze dan nog zachta en smeuïg. Laat de brownie in de vorm afkoelen. Na afkoelen kun je de koek voorzichtig uit de vorm halen, bakpapier verwijderen en in stukjes snijden.

brownie-binnenkant

Heerlijk! En zo makkelijk te maken, eigenlijk ben je het langst bezig met het bekleden van de vorm en het wachten tot de brownie gaar is. Officieel is dit recept zonder noten of fruit maar ik had nog een restje pecannoten over dat ik grof heb gehakt en even heb geroosterd in een droge koekenpan. Was erg lekker door de bite. Met frambozen lijkt me ook heerlijk, bedenk dan wel dat je er geen diepvriesframbozen voor kunt gebruiken omdat die heel veel vocht loslaten (verse ook wel maar minder en die die kun je goed verdelen. Ik wist niet dat zelf een brownie maken zo makkelijk en simpel en lekker is, zeker voor herhaling vatbaar (het feit dat het een enorme calorieënbom is vergeet ik voor het gemak en plezier even 🙂 ).

Kijk voor een leuke en lekkere variatie trouwens ook even bij  Blondies (brownies van witte chocolade)