Cake met peer en ricotta

Ingredienten

  • 175 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 gram ricotta op kamertemperatuur
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • een snuf zout
  • 50 gram honing
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 225 gram bloem
  • 100 gram fijngemalen hazelnoten
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 4 peren, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes
  • 3 eetlepels citroensap
  • 75 gram grof gehakte hazelnoten
  • nog wat honing om te besprenkelen

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Rutger bakt
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Voor: 14 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Mengelmoes

Eigenlijk gebruik je in deze cake handperen. Maar die had ik niet, en ik had wel lekkere zelf ingemaakte Stoofpeertjes in cider, en dat ging ook heel goed! En nog iets: ik had wel genoeg hazelnoten voor de fijngemalen hazelnoten in het deeg maar bleek niet genoeg hazelnoten te hebben om ook nog grof te hakken om te bestrooien, ik heb als noodoplossing toen amandelen gebruikt en dat was ook lekker (al ga ik de volgende keer zorgen dat ik genoeg hazelnoten in huis heb).

Het is een lekkere smeuïge cake met een volle smaak en een recept dat zeker niet moeilijk is. In het originele recept worden 3 tot 4 handperen gebruikt, ik heb nu 4 peren in het recept gezet: kijk vooral zelf hoeveel er op de cake passen. Ik ga dit recept zeker ook nog eens met handperen maken. En wie weet, misschien ook nog eens met appel en een theelepel kaneelpoeder want dat lijkt me ook heel lekker.

Ik kijk graag op de website van Rutgerbakt (zie link bij herkomst recept), ik kan er altijd makkelijke en toch heel lekkere recepten met fruit uit eigen tuin vinden!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een een vorm van ongeveer 23×30 centimeter in met boter en bekleed vervolgens met bakpapier (door eerst in te vatten plakt het bakpapier vast en blijft het beter zitten). Ik gebruikte zelf een ronde springvorm met een doorsnede van 28 centimeter.

Stap 2: Voor het deeg

Doe de boter, ricotta, basterdsuiker, het citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de honing toe en vervolgens één voor één de eieren (voeg pas weer een nieuw ei toe als het vorige volledig door het beslag is opgenomen). Spatel tot slot de bloem, de 100 gram fijngemalen hazelnoten en het bakpoeder door het ricottamengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Stap 3: Voor de topping

Meng de partjes peer met het citroensap en verdeel deze over het cakebeslag. Strooi daar de grof gehakte hazelnoten over.

Stap 4: Bakken en serveren

Bak de plaatcake in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar. Je kunt dat testen door met een satéprikker in het midden van de cake te steken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm. Besprenkel de plaatcake voor het serveren nog met wat honing.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief