Lemon curd

Ingredienten

  • 2 eieren
  • 150 gram suiker
  • 3 citroenen
  • 60 gram roomboter

Details

Bron: Gwenn's Bakery
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Lemon curd zelf maken is niet moeilijk en het is niet veel werk. Er schuilt wel een adder onder het gras en dat is dat de eieren kunnen stollen als je het te snel en op te hoog vuur wilt maken (als het ei stolt worden het klontjes/roerei). Gebruik dus vooral een thermometer (zie recept), en als je die niet hebt moet je dus extra goed opletten en het vuur direct uitzetten wanneer de curd bindt.

Ik heb meerdere lemon curd recepten geprobeerd, onder andere die van Angelique Schmeinck (de zoetste) tot Rutger bakt (de romigste). Allemaal heerlijk maar deze van Gwenn’s Bakery is mijn meest favoriete want er zit wat minder suiker en minder boter in en juist extra veel citroen. En dat maakt deze lemon curd minder vet en extra fris en zuur, en daar houd ik zelf erg van. Maar experimenteer zelf vooral met verschillende recepten, de basis is altijd hetzelfde maar in sommige curds wordt dus meer of minder suiker en/of citroen en/of boter gebruikt.

Blauwe bessencake plakje

Ik maakte deze lemoncurd bijvoorbeeld als toevoeging bij deze Blauwe bessencake, een erg lekkere combinatie. Maar bijvoorbeeld ook bij een erg lekkere Tiramisu met lemon curd. Wat we overhouden eten we de dag erop lekker op een stukje briochebrood of plakje cake, of in yoghurt of kwark. 

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Rasp met een fijne rasp de schil van de 3 citroenen (alleen het geel, het wit is bitter). Doe de rasp in een pan. Pers de citroenen uit en giet het citroensap bij de rasp. Weeg de suiker af en doe bij de citroenrasp-/sap in de pan. Weeg de boter af en zet apart. Klop de 2 eieren los en zet apart.

Stap 2: Verwarmen

Zet de pan met citroen/suikermengsel op middelhoog vuur, breng het geheel al roerend aan de kook en haal dan van het vuur. Giet het hete citroenmengsel over de losgeklopte eieren, terwijl stevig met een garde roert. Giet vervolgens het mengsel terug in de pan, voeg de boter toe en zet de pan nu op heel laag vuur. Blijf met een garde roeren en verwarm het mengsel voorzichtig tot de boter is gesmolten en de lemon curd gaat binden. Doe dit heel voorzichtig want als het te warme wordt gaat het ei stollen en krijg je roerei. Gebruik een keukenthermometer als je die hebt, dan zie je dat de curd gaat binden bij ongeveer 78 tot 80 graden. Boven de 84 graden gaat ei stollen. Ik gebruik en thermometer en haal de curd van het vuur als die 81 of 82 graden (en blijf dan nog even roeren tot de bodem van de pan wat minder heet wordt). Zonder thermometer kun je op een zo laag mogelijke temperatuur blijven roeren en zie je wanneer de curd iets gaat binden (dat gebeurt binnen enkele minuten na het toevoegen van de boter dus pas op en blijf erbij).

Stap 3: Koelen en bewaren

Haal de lemon curd van het vuur en giet die in een schaaltje of in een gesteriliseerde pot. Laat de lemon curd enkele uren afkoelen en opstijven in de koelkast. Je kunt de curd makkelijk een paar dagen tot een week in de koelkast bewaren.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief