Rabarber plaatcake (bakken)

Plaatcake voor ongeveer 8 tot 10 stukjes, voor een vorm ongeveer 22 centimeter

Herkomst recept: geen idee, ik heb het gevonden op internet maar heb het recept overgeschreven op een briefje en het daarna nooit meer terug kunnen vinden. Ik heb het recept ook iets aangepast aan eigen vorm en voorkeur.

INGREDIËNTEN:

  • voor het deeg:
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram melk
  • 2 kleine eitjes (S)
  • 75 gram suiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • snuf zout
  • voor de rabarber:
  • 500 gram rabarber
  • sap van 1 sinaasappel (de rasp gebruik je ook, zie hierboven)
  • suiker naar smaak
  • voor de crumble:
  • 60 gram ijskoude boter in vlokjes
  • 70 gram bloem
  • 70 gram suiker

 

 

RECEPT:

Was de rabarber en snijd in stukjes van ongeveer 3 centimeter lang. Doe de stukjes rabarber in een pan. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en zet dit opzij. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap toe aan de rabarberstukjes. Zet op middelhoog vuur en kook ongeveer 12 tot 15 minuten tot je een rabarbercompote hebt die nog wat stukjes bevat. Voeg suiker naar smaak toe. En dat is erg persoonlijk en hangt af van je smaak en van de zuurheid van de rabarber. Ik voegde zo’n 4 tot 5 eetlepels toe, maar dat mag ook meer of minder zijn. Laat de suiker oplossen in de rabarbercompote en zet het vuur dan uit. Laat afkoelen en giet daarna in een fijnmazige zeef, zodat de compote wat dikker wordt (tip: vang het sap op in een kom die je onder de zeef zet, je kunt dat later, al dan niet verdund met water, opdrinken, het is een heerlijk verfrissend drankje).

Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.

Doe de fijne sinaasappelrasp in een kom. Voeg de zachte boter plus de 75 gram suiker, een snufje zout en de vanillesuiker toe. Klop dit met een mixer of in de keukenmachine in enkele minuten tot een crème. Roer het ei/eieren los en voeg beetje bij beetje toe aan de crème, terwijl je goed blijft kloppen en het geheel goed wordt opgenomen. Voeg vervolgens de melk en klop dit een minuut mee. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe en spatel door de crème. Bekleed de vorm met bakpapier en zorg dat er een opstaande rand van bakpapier is (omdat de cake vrij hoog wordt). Doe het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig uit. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Maak intussen de crumble door met koele vingers de 3 ingrediënten (koude boter, bloem en suiker) door elkaar te wrijven tot een kruimelig deeg.

Verhoog de oventemperatuur naar 190 graden boven- en onderwarmte.

Prik met een vork een aantal gaten in de cake. Schep de wat ingedikte rabarbercompote op de cake en verdeel dit gelijkmatig. Strooi er tot slot het kruimeldeeg over.  Zet de vorm in het midden van de oven en bak nog ongeveer 25 minuten, tot de crumble goudbruin is.

Haal de cake/koek uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Schuif de cake/koek met bakpapier en al op een schaal en snijd in stukken.

 

Wat een lekkere koek,of is het een cake? De cake/koek is niet moeilijk om te maken maar je hebt er wel even tijd voor nodig, Niet omdat het veel werk is maar omdat je eerst rabarbercompote moet maken (om die reden ook een erg leuk recept om er rabarbercompote voor te gebruiken die je al eerder inmaakte, zie voor wat recepten via de pagina met inmaakrecepten

Na het eerste bakken is de cake behoorlijk hoog en zacht. Na de tweede baktijd (met de compote en crumble erop) is de cake ingezakt. Dat geeft niet, het komt vast mede doordat via de gaatjes die je met een vork in de cake hebt geprikt het rabarbervocht in de cake wordt opgenomen. En dat betekent dan weer dat de cake heerlijk zacht en smeuïg is. De rabarber is lekker zurig maar ook friszoet, en de koekjesachtige crumble maakt het af. Hier zeker voor herhaling vatbaar!! Ik heb de cake/koek trouwens in een langwerpige vorm gemaakt maar je kunt er elke vorm voor gebruiken die je wilt, mits het formaat rond de 22 centimeter doorsnede ligt. Ik vond de cake/koek de eerste dag het lekkerst, want toen was de crumble nog lekker knapperig. Ruud vond de cake/koek de volgende dag juist lekkerder: zachter en minder knapperig (door de opname van rabarbervocht in de crumble) maar met nog meer rabarbersmaak.