Fahrenheit Blues

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 2 tot 3,5 centimeter
  • Gewicht: 7 tot 14 gram
  • Opbrengst: Redelijk
  • Teeltduur: Vroeg

Prachtig! Een nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een wat grotere tomaat en was heel erg donkerpaarsblauw, en had nog een echt heel matige smaak. Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak bleef toch jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.

Helemaal succesvol is dat dat nog niet. De smaak van deze Fahrenheit Blues is best goed maar niet vergelijkbaar met toppers van dit jaar hier als de Blush, Sweet Baby, Rose Quartz en nog wat anderen. Wel al wat beter dan van de eerste kruisingen. En ze heeft ook een goede tomatensmaak, maar ze mist gewoon dat zoetje en zuurtje dat de smaak zo omhoog kan halen (hoewel bij goed rijp ze zeker ook al een zoetje heeft). Met een lekkere dressing is er helemaal niets mis meer mee. En dat is dan ook zoals wij haar eten, in salades, met dressing, in soepen en sauzen, of stoofschotels en noem maar op.

Deze Fahrenheit Blues rijpt naar een echt heel donker roodpaarsbruin, zie foto’s. van binnen is ze pruimpaars en dat geeft een mooi contrast op het bord. Een echte blikvanger, zowel aan de plant als op het bord!

De opbrengst is redelijk, met 6 tot 12 tomaatjes per tros, de tomaatjes zijn een maatje groter dan een cherrytomaat.  De trossen hangen vrij dicht op elkaar.

Ik kon 64 dagen na het uitplanten van de zaailingen in de kas de eerste rijpe tomaten oogsten, op 7 juli. En daarmee is ze een vroeg ras; geschikt voor de teelt in de kas, maar in een mooie zomer heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief