Abbattista Paste

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 7 tot 12 centimeter
  • Gewicht: 74 tot 211 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Laat

Weer zo’n geweldige pastatomaat. Extra groot; je ziet hieronder een foto waarop je 2 tomaten van het ras Abbattista Paste ziet met schuin erboven 2 tomaten van het ras Tarasenko’s Legend. Je ziet hoeveel groter de Abbattista Paste tomaten zijn (het formaat van de tomaten van Tarasenko’s Legend is klein tot middelgroot).

De tomaten hebben een prima smaak; vlezig en zoet, met een volle tomatensmaak, maar de structuur (weinig sappig en weinig gelei) maakt haar toch vooral geschikt voor soepen, sauzen, stoofschotels, bakken, etc. Qua smaak zou ze zeker ook in salades passen (denk aan ontvellen en in blokjes, of bijvoorbeeld in een salsa).

De opbrengst is goed tot prima, met gemiddeld 4 tot 5 grote pastatomaten per tros.

Er is dan toch wel 1 klein nadeel: ik kon in de kas pas op 20 juli de eerste rijpe tomaat oogsten en daarmee is ze eigenlijk te laat voor de buitenteelt en vooral geschikt voor de teelt onder glas.

De planten zijn lang en slank met een goede groeikracht en makkelijk te dieven en op te binden. De planten bleven tot oktober doordragen (met dank aan de mooie nazomer in 2023), tot op een hoogte van ruim 2 meter bleven de planten gezond en de tomaten rijpen.

Misschien ook nog handig om te vermelden; in de droge zomer van dat jaar waren er een aantal tomaten die last kregen van neusrot (zoals bijvoorbeeld het ras Pink Icicle), maar deze Abbattista Paste had geen last van neusrot (uiteraard is regelmatig voldoende water geven belangrijk, dat geldt voor alle tomaten en zeker voor alle pastatomaten).

Hier een nieuwe favoriet, alleen al voor het formaat 🙂 die ik zeker vaker ga telen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief