Blue Pitts

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 2 tot 4 centimeter
  • Gewicht: 12 tot 26 gram
  • Opbrengst: Redelijk
  • Teeltduur: Middelvroeg

Prachtig! Een nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een heel erg donkerpaarsblauw en had nog een echt heel matige smaak. Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak bleef toch jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.

Helemaal succesvol is dat dat nog niet. De smaak is best goed maar niet vergelijkbaar met toppers als de Blush, Piccolo, Sweet baby, Rose Quartz, etc., etc.. Wel al wat beter dan van de eerste kruisingen. En ze heeft ook een goede tomatensmaak, maar ze mist gewoon dat zoetje en zuurtje dat de smaak zo omhoog kan halen (hoewel bij goed rijp ze zeker ook al een zoetje heeft). Met een lekkere dressing is er helemaal niets mis meer mee. En dat is dan ook zoals wij haar eten, in salades, met dressing, in soepen en sauzen, of stoofschotels en noem maar op.

Van alle ‘blauwe tomaten vind ik deze Blue Pitts wel echt de allermooiste; onrijp meer lilapaars dan donkerblauwpaars, en rijp niet donkerrood met donkerpaarsbruin, maar bijna donkerrozerood. Een echte blikvanger, zowel aan de plant als op het bord.

De opbrengst is redelijk, met 8 tot 12 tomaatjes per tros, de tomaatjes zijn een maatje groter dan een cherrytomaat.  De trossen hangen vrij dicht op elkaar.

De planten waren hier gezond en groeikrachtig, zonder heel veel dieven te maken.

Ik kon 70 dagen na het uitplanten van de zaailingen in de kas de eerste rijpe tomaten oogsten, op 14 juli. En daarmee is ze een middelvroeg ras; geschikt voor de teelt in de kas, en alleen in een mooie zomer heeft ze ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief