Brandywine Sudduth Strain

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Roze
  • Grootte: 8 tot 12 centimeter
  • Gewicht: 174 tot 412 gram
  • Opbrengst: Goed

Het tomatenras Brandywine is al heel oud en van generatie op generatie door gegeven (een echte Heirloom zoals dat wordt genoemd). Ze staat bekend om een geweldige smaak. Ondertussen zijn er flink wat Brandywines; door veredeling en ongelukjes (gekruist) zijn er rassen als Brandywine Black, Brandywine Cowlick’s, Brandywine Landis Valley, Brandywine Apricot, Brandywine OTV en ga zo maar door.

Van deze Brandywine Sudduth wordt gezegd dat ze aan de oorsprong staat van alle Brandywine tomaten, afkomstig van Doris Sudduth Hill (Vandaar de naam) die deze tomaat al 80 in haar familie had/teelde. Deze Brandywine Sudduth Strain wordt ook wel Brandywine Sudduth’s genoemd en wordt ook één van de beste genoemd; omdat ze overheerlijk is en tegelijkertijd een goede opbrengst geeft, ze wordt ook wel ‘de lekkerste Brandywine’ genoemd.

Genoeg over geschiedenis en mogelijke herkomst: dit is echt een heel erg lekkere tomaat. Zoet-zuur-balans is precies goed maar ze heeft vooral een heel diepe en volle bijna aardse tomatensmaak. Verder zijn de behoorlijk grote bolronde donkerroze vleestomaten vlezig en toch ook heerlijk sappig, mooi en lekker in plakken maar ook prima voor soep, in salades, uit het vuistje, etc.

De planten (stamtomaat) werden hier niet veel hoger dan 180 centimeter, maar dat kan ook komen doordat ik de planten op 2 stammen teelde. Elke tros bevat 3 tot 5 grote vleestomaten, zeker met 2 stammen een meer dan prima opbrengst.

Misschien nog even handig om te noemen dat deze tomatenplanten aardappelblad hebben; het blad is opvallend breed/groot in vergelijking met de meeste andere tomatenrassen. Soms denken mensen daardoor bij zaailingen dat het geen tomatenzaailing is maar niets is minder waar (ik adviseer altijd om even zachtjes over het blad te wrijven en dan te ruiken – de geur van tomatenblad herken je heel gemakkelijk).

Ik kon op 16 juli de eerste rijpe tomaat oogsten en daarmee is ze een laat ras dat vooral geschikt is voor de teelt onder glas (mede doordat ze wat minder goed tegen wind, regen en kou kan en van een droog en warm klimaat houdt – ze komt oorspronkelijk uit Tennessee, Amerika).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Brandywine Sudduth Strain […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief