Brioso

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Ronde tomaat
  • Kleur: Roze
  • Grootte: 3 tot 4,5 centimeter
  • Gewicht: 24 tot 32 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

De zaden van deze tomaat komen uit de professionele tomatenteelt. Waarschijnlijk uit een F1-hybride want er zaten kleine verschillen in de 2 planten die ik had staan.

Van deze van de 2 (de lekkerste, mooiste en met de beste opbrengst) heb ik zaden geoogst.

Er zou volgend jaar dus nog wel een kleine afwijking kunnen optreden in kleur en vorm, maar mijn ervaring is dat dat miniem is.

Dat ze uit de professionele teelt komt is bijna overduidelijk. Het vruchtvlees is behoorlijk stevig, de tomaten daardoor natuurlijk langer houdbaar, maar mijn man vond ze wat al te stevig. Ik eigenlijk niet (en eindelijk een tomaat die je kunt ontvellen zonder dat het direct puree wordt :-)).

Ook handig in de professionele teelt; de trossen zijn niet heel groot maar rijpen gelijkmatig en de trossen hangen dicht op elkaar en netjes ‘in rij’; makkelijk te plukken, overzichtelijk. Met trossen van 10 tot 14 tomaatjes en dus dicht op elkaar hangende trossen geeft ze een prima opbrengst. Alle tomaten in een tros zijn uniform; zo ongeveer dezelfde maat en vorm.

De planten zelf zijn ook overzichtelijk; niet teveel blad, niet teveel dieven, recht en sterk. En natuurlijk de gezondheid; de planten bleven lang gezond en door dragen.

De smaak is niet heel bijzonder maar wel goed genoeg hoor; een frisse tomatensmaak en veel sap. Oogst de tomaten vooral wanneer ze echt dieproze zijn, en niet wanneer ze nog wat lichter roze zijn.

Opvallend is het uiterlijk van deze tomaatjes; ze worden dus echt diep rozerood, blijven dan nog altijd stevig en hebben een zeer glanzende huid. Die huid is niet harder dan een normale tomatenvelletje maar opvallend glanzend en strak, bijna tegen het plakkerige aan. En dat is wel erg mooi, niet heel goed te zien op de foto trouwens, maar als je de foto’s vergelijkt met andere tomatenfoto’s zie je wel de extra glans.

Ik kon op 3 juli in de kas de eerste rijpe tomaat oogsten, 73 dagen na het uitplanten van de zaailingen, en daarmee is ze een middelvroeg ras (zeer geschikt voor de teelt onder glas, in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief