Canestrino della Garfagnana

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 7 tot 11 centimeter
  • Gewicht: 100 tot 300 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Dit soort tomaten zijn altijd favoriet hier. Ze hebben net als bijvoorbeeld Liguria en Red Fig een grote plompe peervorm. Het staat voor veel smaak, veel vlees, en niet veel sap in de vorm van gelei maar wel heel sappig vruchtvlees waardoor ze toch ook heerlijk zijn om rauw te eten. Ik moet altijd aan de smaken van Italië denken, en vaak komen dit soort tomaten daar ook vandaan (Garfagnana is bijvoorbeeld een streek in Toscane). Lekker in salades, prima voor in stoofschotels maar maakt ook geweldige (past)sauzen en gevulde soepen.

De opbrengst is meer dan prima, met 8 tot 12 grote tomaten per tros. Ik kon hier in het kleine tuinrampjaar 2021 op 15 juli de eerste rijpe tomaat oogsten. Daarmee zou ze in andere jaren een laat ras zijn maar in 2021 waren alle rassen (ook rassen die ik al eerder teelde) later dan normaal. Dit jaar gaf het vroegste tomatenras het eerste rijpe tomaatje op 11 juli (normaal gesproken eind juni). In dat perspectief gezien zou ik wel durven zeggen dat de Canestrino della Garfagnana een middelvroeg ras is en dat ze in een mooie zomer zeker ook wel een kans van slagen in de buitenteelt heeft.

In 2022 teelde ik deze tomaat weer en ook toen stelde ze in smaak, vorm, kleur en opbrengst niet teleur. Over de vroegheid kan ik niets zeggen want ik zaaide haar veel later, pas rond eind april, toen de zaden van een ander ras na meerdere pogingen niet kiemden en ik haar alsnog zaaide.

Dit keer teelde ik haar op 2 stammen en de opbrengst was zo mogelijk nog groter, de tomaten bleven (logischerwijs) iets kleiner. De laatste foto’s zijn van 2022 waarin ik haar op 2 stammen teelde, ik heb het er even bij vermeld.

Op deze foto zie je Canestrino della Garfagnana rechts op het bord: grote plompe bijna peervorm-achtige helderrode tomaten
Canestrino della Garfagnana in 2022, op 2 stammen geteeld, de tomaten zijn iets kleiner maar door het grotere aantal trossen wel heel talrijk
Canestrino della Garfagnana in 2022, op 2 stammen geteeld
Canestrino della Grafagnana in 2022
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief