Dark Galaxy

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 4 tot 7 centimeter
  • Gewicht: 74 tot 189 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik ben verliefd op de nieuwe generatie tomaten die je de laatste jaren steeds vaker ziet. Ze hebben als één van de voorouders de blauwe tomaat. Maar die was niet lekker, en ook kruisingen daarmee waren nog erg mooi maar vrij smakeloos. Maar nu zijn ze gekruist met gekruiste rassen die ook al weer gekruist waren. De resultaten zijn tomaten die meerdere kleuren bevatten, vaak met vlekjes en streepjes in contrasterende kleuren. Ze hebben een soms bijna psychedelisch uiterlijk en dragen in de naam vaak woorden als Cosmic, Kaleidoscope, etc. 🙂

Deze Dark Galaxy is donkerpaars met rood en heeft als bijzonderheid dat er enorm veel kleine goudkleurige vlekjes op de tomaten zitten, inderdaad bijna als een sterrenstelsel 🙂 (zie foto´s).

Ze hangt een beetje tussen een ronde tomaat en een vleestomaat in. De tomaten hangen in vrij brede onregelmatige trossen, met tomaten die ook wat onregelmatig in vorm en grootte zijn. Maar ze zijn allemaal vlezig en toch ook sappig (en daarom heb ik het toch maar een vleestomaat genoemd). De smaak is prima: fris, een goed tomatenaroma en zowel een zoetje als een zuurtje. De kleur van het vruchtvlees is trouwens rozerood (een tint donkerder dan watermeloenroze, zie foto).

Ik kon in de kas op 13 juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: uiteraard prima voor onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De opbrengst is prima, met 7 tot 13 tomaten per tros.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief