Delta Diver Yellow

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Geel
  • Grootte: 4 tot 8,5 centimeter
  • Gewicht: 59 tot 188 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Deze tomaat komt uit de ‘Dwarf Tomato Project’, dat zijn rassen die minder hoog worden dan gemiddelde stamtomaten. Kijk vooral even bij de beschrijvingen bij bijvoorbeeld Sweet Sue, Dwarf Beryl Beauty en Wherokowhai die ook uit die Dwarf Tomato Project komen. Want je kunt deze tomaten op 3 manieren telen:

Laat haar als struiktomaat groeien en ze maakt een ruim 1 meter hoge en behoorlijk brede struik, die je dus niet hoeft te dieven. Handig als je niet zo behendig in het dieven bent of er niet altijd evenveel tijd voor hebt. Wel goed opbinden dan want de planten worden groot en zwaar en kunnen gemakkelijk omvallen door het gewicht van de tomaten. Maar je kunt haar ook als stamtomaat kweken, dieven en opbinden, en ook dan wordt ze niet heel hoog (handig voor de lage kant van de kas), en ze neemt in de breedte dan veel minder plaats in beslag. En tot slot lees ik ook verhalen van mensen die deze tomaat tweestammig telen: vanuit de basis 2 stammen laten groeien en die apart van elkaar wel dieven. Zo neemt ze minder plaats in beslag dan als struiktomaat, maar wel wat meer als een stamtomaat. Dat laatste is heel leuk maar misschien wel iets meer geschikt voor mensen die wat meer ervaring met de tomatenteelt hebt want je moet met 2 stammen extra goed op het dieven letten. Mogelijkheden genoeg dus.

Zelf had ik deze Delta Diver Yellow als struiktomaat net om de hoek in de kas. En ze bleef wel echt iets kleiner dan de andere 3 genoemde tomaten uit het project. Al kan dat natuurlijk ook aan de kas hebben gelegen want deze tomaat stond in kas 1 en de andere rassen in kas 2. Hoe dan ook; misschien vind ik dit wel de beste van de drie. Omdat ze iets compacter bleef. En omdat de oogst wat vroeger viel (vanaf het einde van de eerste week van juli en daarmee moet ze zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt hebben).

Dan over de tomaat zelf: het zijn kleine tot middelgrote vleestomaten in een mooie diep gele kleur. De smaak is prima (iets waar het hele project altijd voor staat; de tomaten moeten lekker zijn voor ze een ras goed genoeg vinden om er zaden van op de markt te brengen). In dit geval is de smaak fruitig, vlezig, sappig, fris en met een extra zoetje maar ook een fris zuurtje.

De opbrengst is prima maar hangt dus wel ook een beetje af van hoe je haar behandelt; als stamtomaat, struiktomaat of tweestammig. In elke tros hangen 6 tot 9 kleine tot middelgrote vleestomaten en daarmee is de opbrengst meer dan prima. En ik kon ook nog eens tot ver in september tomaten van de gezonde planten oogsten.

Ze is aardappelbladig (het blad is wat groter en breder dan van de meeste tomatenbladeren).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief