Dwarf Beryl Beauty

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Groen
  • Grootte: 4,5 tot 8 centimeter
  • Gewicht: 63 tot 118 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Laat

Ik dacht te hebben begrepen dat dit een struiktomaat was. Ze is in ieder geval een tomaat die niet veel hoger dan 1.20 meter wordt. Ze komt uit de beroemde ‘dwarf tomato project’. En ze is echt een prima tomaat! Maar of ze nu echt een struiktomaat is….. Ik heb haar dit jaar als struiktomaat geteeld maar in een ander jaar als stamtomaat en eigenlijk ligt mijn voorkeur bij die laatste manier (omdat ze dan minder ruimte inneemt en eigenlijk nog steeds een prima opbrengst geeft).

Maar er zijn dus meerdere opties: laat haar als struiktomaat groeien en ze maakt een ruim 1 meter hoge en behoorlijk brede struik, die je dus niet hoeft te dieven (maar wel moet opbinden omdat de takken makkelijk onder het gewicht kunnen breken). Handig als je niet zo behendig in het dieven bent of er niet altijd evenveel tijd voor hebt. Maar je kunt haar ook als stamtomaat kweken, dieven en opbinden, en ook dan wordt ze niet heel hoog (handig voor de lage kant van de kas), en ze neemt in de breedte dan veel minder plaats in beslag.

En tot slot lees ik ook verhalen van mensen die deze tomaat tweestammig telen: vanuit de basis 2 stammen laten groeien en die apart van elkaar wel dieven. Zo neemt ze minder plaats in beslag dan als struiktomaat, maar wel wat meer als een stamtomaat. Dat laatste is heel leuk maar misschien wel iets meer geschikt voor mensen die wat meer ervaring met de tomatenteelt hebt want je moet met 2 stammen extra goed op het dieven letten. Mogelijkheden genoeg dus.

Dan over de tomaat zelf: het zijn vrij kleine vleestomaten waarbij het soms lastig is om te zien wanneer ze rijp is (maar dan verandert de kleur van groen naar kaneel met groen), en je kunt het aan het zachter worden van de tomaten voelen. Van binnen is de kleur dan nog steeds groen, bijna mintgroen (zie foto’s). En de smaak is heerlijk; fris, groen, zoet maar ook een zuurtje en iets kruidig, vlezig maar vooral ook heel sappig, en dan moet ik bij goede groene vleestomaten altijd ook een klein beetje aan een meloen denken, ook al is de smaak natuurlijk heel anders.

De opbrengst is prima maar hangt dus wel ook een beetje af van hoe je haar behandelt; als stamtomaat, struiktomaat of tweestammig. In elke tros hangen 5 tot 9 kleine tot middelgrote vleestomaten.

Ik kon in de kas aan het einde van de 3e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze helaas dan wel een laat ras en eigenlijk alleen geschikt voor de teelt onder glas. En daar deed ze het prima, ik kon tot ver in september tomaten van de gezonde planten blijven oogsten.

De eerste 2 foto’s maakt ik een paar jaar geleden, toen ik haar als stamtomaat teelde, ook toen was de opbrengst prima! De laatste foto’s zijn van de laatste keer dat ik haar teelde.

Ze is aardappelbladig (het blad is wat groter en breder dan van de meeste tomatenbladeren).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief