Dwarf Copperhead

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Ronde tomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 4 tot 5 centimeter
  • Gewicht: 80 tot 120 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik dacht, bij het horen van de naam, dat ze een struiktomaat was. Maar ze bleek een lage stamtomaat te zijn :-). Dat neemt niet weg dat ze hier prima als struiktomaat groeide. Niet helemaal vrij gelaten hoor, daar ben ik sowieso niet zo goed in, ik houd het in de kas graag een beetje overzichtelijk en moet er ook nog wel lang kunnen lopen voor de verzorging en water geven. De plant kan op 1 stam ongeveer 150 centimeter hoog worden. Ik liet ze in een spiraal groeien, op 3 stammen waarbij ik een teveel aan blad en uitstekende stengels regelmatig weg snoeide. En zo werd ze hier ongeveer 120 centimeter hoog.

De opbrengst (op 3 stammen) was meer dan prima, elke tros bevatte ongeveer 8 tomaten van gemiddelde grootte (ongeveer 100 gram per tomaat). Als je de plant als enkele stamtomaat zou dieven en opbinden tot 150 centimeter hoogte zou ik de opbrengst ook altijd nog goed noemen. Zie de foto’s voor de opbrengst als je die niet als enkele stamtomaat teelt maar 2 of 3 satmmen aanhoudt.

De tomaten zijn prachtig van kleur: met iets van mahonierood, koper en olijfgroen. Van binnen zijn de tomaten juist groen met een vleugje rozerood/rood.

De smaak is heerlijk: de tomaten zijn bijna opvallend stevig en daardoor ook handig voor bijvoorbeeld ontvellen, salsa, etc., maar zacht genoeg om ook uit het vuistje, in plakken en in salades te eten. Ze zijn vlezig maar ook sappig en de smaak is zoet met voldoende zuren en ook een frisse kruidigheid.

Ik kon in de kas op 12 juli de eerste rijpe tomaten oogsten en daarmee is ze een middelvroeg ras (prima voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief