Elser Farm’s Brown Derby

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 7 tot 19 centimeter
  • Gewicht: 183 tot 217 gram
  • Opbrengst: Slecht
  • Teeltduur: Laat

Deze database van tomaten is er om mensen te laten zien wat een geweldig leuke tomatenrassen er bestaan. Maar ook een beetje om mensen te vertellen dat ze niet allemaal even geweldig zijn. Op internet vind je soms tegenstrijdige informatie over een ras, en in webwinkels worden natuurlijk vooral de eigenschappen op een positieve manier beschreven.

Zo kocht ik zelf zaden van dit ras omdat er werd gemeld dat ze heel lekker is en een heel goede opbrengst geeft. En ik vrees dat ze hier helaas niet aan die verwachting heeft voldaan.

De teleurstelling lag vooral bij de opbrengst, met slechts 1 tot 2 tomaten per tros valt die gewoonweg tegen. De planten werden hier ook nog eens niet veel hoger dan 160 centimeter en ik kon dus van 2 planten hooguit een stuk of 6 tomaten oogsten. Je kunt die opbrengst wel verhogen door op 2 stammen te telen, maar zelfs dan wordt de opbrengst niet heel groot.

De tomaten zelf zijn best lekker, met een goede tomatensmaak, een klein extra zoetje en een zuurtje, en genoeg sap, maar ook wel vrij snel wat melig. Ze hebben een bijzondere kleur (zie foto’s) waarbij ik het meest moet denken aan kaneel en olijf.

Ik kon in de kas op 17 juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een laat ras en vooral geschikt voor de teelt onder glas. Ik gaf ook nog een zaailing aan mijn tuinvriendin Laura en zij teelde deze tomaat buiten. Uiteindelijk kon ze van de plant slechts 1 tomaat oogsten en die ene tomaat dan ook nog pas eind september.

Een tomaat die ik hier dus niet meer ga telen, tenzij iemand natuurlijk een heel andere ervaring heeft en me kan overtuigen dat de 2 planten hier dit jaar gewoon pech hadden en normaal gesproken een betere opbrengst geven en zo lekker zijn als in de webwinkel werd beweerd.

Zelfs op 2 stammen geteeld was de opbrengst heel matig, met soms slechts 1 tomaat per tros (al hangen er wel nog wat uitgebloeide bloempjes dus misschien was het pech)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief