Extravagante Rouffiange

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Ronde tomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 3 tot 5 centimeter
  • Gewicht: 18 tot 41 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Laat

Ik ben verliefd op de nieuwe generatie tomaten die je de laatste jaren steeds vaker ziet. Ze hebben als één van de voorouders de blauwe tomaat. Maar die was niet lekker, en ook kruisingen daarmee waren nog erg mooi maar vrij smakeloos. Maar nu zijn ze gekruist met gekruiste rassen die ook al weer gekruist waren. De resultaten zijn tomaten die meerdere kleuren bevatten, vaak met vlekjes en streepjes in contrasterende kleuren. Ze hebben een soms bijna psychedelisch uiterlijk en dragen in de naam vaak woorden als Cosmic, Kaleidoscope, etc. 🙂

Deze Extravagante Rouffiange spant de kroon, ik denk dat ze de meeste bijzondere/afwijkende tomaat is die ik ooit heb geteeld. Ze is trouwens niet de lekkerste tomaat, dat moet ik wel toegeven. Ze is zeker ook niet vies hoor, ze heeft een iets minder vol tomatenaroma, wel lekker sappig, en de meer groene tomaten lijken iets meer zuur in zich te hebben en de tomaten met meer rood/bruin lijken meer zoet in zich te hebben. Maar ik geef toe dat het ook lastig is om in te schatten wanneer een tomaat goed rijp is, en dat heeft natuurlijk ook nog invloed op de smaak.

De bijzonderheden: de hele plant is bedekt met een zilverkleurige zachte beharing. Ook de tomaten hebben geen glad velletje maar zijn iets fluwelig/zacht behaard (dat is misschien iets minder lekker als je de tomaat in z’n geheel uit het vuistje wilt eten, maar in plakjes gesneden proef je dat niet echt meer).

En dan de tomaten: ook die hebben dus zo’n zilverkleurige fluwelen velletje, ze zijn allemaal vrij rond van vorm, maar in kleur zijn ze zeer verschillend; soms meer groen, soms meer rood of bruin, soms met vlekjes, of streepjes, in goudkleur, bronskleur, donkergroen. Zie vooral de foto’s op deze pagina. En kijk dan ook even naar de foto van de doorgesneden tomaten, je ziet dat ze zelfs van binnen verschillend gekleurd zijn (en dat is wel erg mooi/bijzonder in een tomatensalade).

Ik kon in de kas op 19 juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een laat ras en vooral geschikt voor de teelt onder glas.

De opbrengst is niet heel hoog maar goed genoeg, met 6 tot 12 tomaten per tros.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief