Flashentomate

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 6 x 2 centimeter
  • Gewicht: 28 tot 51 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Dit is een echt romatomaatje in een klein formaat. Sommige kleine romatomaten bevatten genoeg sap om ook als rauwe tomaat (uit het vuistje of in een salade) te eten maar dit is in het klein wel een echte romatomaat: veel vlees, stevig en weinig sap. De smaak is prima, een lekkere tomatensmaak met een fris zuurtje maar zeker ook een lekker zoetje, maar simpelweg te droog en daardoor vooral geschikt voor soepen en sauzen, stoven en drogen.

De planten zijn slank en lang en groeikrachtig, ze werden hier al snel zo hoog dat ik ze moest toppen. Langs de stam hangen de lange trossen waarin de tomaten dicht op elkaar hangen. De opbrengst is prima met 12 tot 20 tomaten per tros. 

Ik kon in de kas in de eerste week van juli de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een vroeg ras; uiteraard ook geschikt voor de teelt onder glas maar zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt (en dat zie je niet vaak bij romatomaten, dat zijn toch heel vaak middelvroege en vooral late rassen).

Wel nog belangrijk om te vermelden: omdat ze zo droog is en de tomaatjes heel lang en smal zijn heeft ze wat meer kans op neusrot; dat is geen ziekte maar het is een fenomeen dat voorkomt bij tomatenplanten die niet voldoende water krijgen. Bij serieuze droogte = nood haalt de tomatenplant het vocht uit de tomaten zelf en dan sterft het onderste puntje van de vrucht af. Je kunt de tomaat dan zeker nog gewoon eten maar je moet dat onderste bruine plekje wegsnijden. Maar het is dus vooral belangrijk dat je bij dit ras (en dat geldt eigenlijk wel voor de meeste romatomaten) zorgt dat ze niet uit kan drogen (en dat is dus bijvoorbeeld wat makkelijker in de volle grond dan in een pot).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elly

Heerlijke tomaat. Inderdaad ergens begin juli last van neusrot bij enkele tomaten. Veel water gegeven en regelmatig, nu heerlijke tomaten en zelfs sappig.

Meld je aan voor de nieuwsbrief