Glossy Rose Blue

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 1,5 tot 2 centimeter
  • Gewicht: 7 tot 12 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Blijft erg bijzonder, blauwe tomaten. Nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een donkerpaarsblauwe tomaat en had nog een echt heel matige smaak (nou, eigenlijk gewoon geen smaak). Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak was jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.

Helemaal succesvol is dat dat nog niet altijd. Bij het kruisen wil men een betere smaak maar ook de mooie kleur behouden, en dat gaat blijkbaar nog niet heel goed samen (hoe beter de smaak, des te minder ‘blauw’, hoe meer ‘blauw’, des te minder smaak). Deze Glossy Rose Blue is al een echte verbetering, duidelijk meer smaak (meer dan de Blue Pitts en Indigo Blue Berries), nog niet vergelijkbaar met toppers als Sunrise Bumblebee, Brandysweet Plum, Rose Quartz, etc., maar de smaak is zeker wel gewoon goed te nomen. Meer tomatensmaak, zoetje, zuurtje, sappig, niks mis mee.

Ze is daarnaast ook nog eens wel erg mooi, in rijp stadium bijna rozepaars (in de eerste kruisingen was dat vaak bijna oranjerood met heel donker paars). Een echte blikvanger, zowel aan de plant als op het bord, en in dit geval ook gewoon goed van smaak.

De opbrengst is ook zeker beter dan de 2 eerder genoemde cherrytomaten die je ook in deze database vindt, met 12 tot 14 tomaten per tros onderin de plant, en dubbel rijen = 25 tot 30 tomaatjes in de bovenste trossen van de planten, is de opbrengst gewoon prima.

De planten waren hier ook nog eens gezond en groeikrachtig (opvallend trouwens dat alle ‘blauwe tomaten’ hier de sterkste waren en het langst bleven dragen, samen met het halfwilde Tomatito-tomaatje). Wellicht toch nog een beetje een ‘oer’-eigenschap.

Ik kon op 15 juli in de kas de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras; geschikt voor de teelt in de kas, alleen in een mooie zomer heeft ze ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet [ volkstuinvanbemar.nl]

Twee of drie jaar geleden had ik zaden van deze tomaat van jou. Afgelopen jaar had ik ze niet, maar dit jaar dook er opeens een zaailing op in een van mijn bakken.Ik denk via de compost daar beland. De plant deed het erg goed deze zomer en gaf veel tomaatjes, die prachtig verkleurden naar roze. Toch leuk zo’n verrassing

Meld je aan voor de nieuwsbrief