Grandma Viney’s Yellow and Pink

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 9 tot 11 centimeter
  • Gewicht: 155 tot 341 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Laat

Ik zaaide en plantte deze Grandma Viney’s Yellow and Pink wat later in de lente (omdat ik er na de dood van een andere tomatenzaailingen plotseling toch nog een plekje voor had). Helaas heb ik maar 1 foto van haar, en dan ook nog van een tomaat die tussen andere tomaten in ligt. Dat jaar (2021) was een klein rampjaar voor de tomaten: een koel voorjaar, kletsnat met meerdere keren wateroverlast, een mol, enkele woelratten, en voor het eerst in 30 jaar moestuinieren een phytophthora-plaag in de kas. Ook deze planten werden helaas aangetast. Ik heb er dus maar een paar tomaten van kunnen oogsten voor ik alle planten in de kas heb moeten ruimen. Maar genoeg om er in ieder geval wel een mening over te hebben:

Ze is een mooie tomaat, geeloranje van kleur met naar beneden toe steeds meer rozerood (zie de helaas enige foto die ik heb). Als je de tomaat doorsnijdt is ze van binnen geeloranje met een mooie rozerode adering, prachtig in plakken! De tomaten zijn groot (ruim 200 gram per tomaat met uitschieters naar ruim 300 gram) en wat onregelmatig van vorm. De smaak is prima: een lekkere fruitige zoete maar toch ook frisse smaak. Vlezig maar ook zeker genoeg sap.

De opbrengst is redelijk tot goed, met gemiddeld 3 extra grote tomaten per tros. Het is lastig om iets over de vroegheid te zeggen omdat ik haar zo laat zaaide en plantte. Maar ze was hoe dan ook, in mijn ervaring, een laat ras dat vooral geschikt is voor de teelt onder glas.

Ze gaat hier in ieder geval zeker een keer een nieuwe kans krijgen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief