Indigo Blue Berries

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 1,5 tot 2 centimeter
  • Gewicht: 7 tot 12 gram
  • Opbrengst: Redelijk
  • Teeltduur: Middelvroeg

Blijft erg bijzonder, een blauwe tomaat. Een nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een heel erg donkerpaarsblauw en had nog een echt heel matige smaak (niet vies of zo, maar eigenlijk gewoon geen smaak). Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak was jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.

Helemaal succesvol is dat dat nog niet. De smaak is niet onaardig maar niet vergelijkbaar met toppers als Rose Quartz, Sprite, Garnet, Goldita, etc.. Wel al wat beter dan van de eerste kruisingen. En ze heeft ook een redelijke tomatensmaak, maar ze mist gewoon dat zoetje en zuurtje dat de smaak zo omhoog kan halen. Met een lekkere dressing is er helemaal niets mis meer mee. En dat is dan ook zoals wij haar eten, in salades, met dressing, en natuurlijk gewoon gemengd met andere tomaten in salades, in soepen en sauzen, of stoofschotels en noem maar op.

Ze is wel erg mooi, de nieuwe kruisingen maken de tomaten in een rijp stadium bijna rozepaars (in de eerste kruisingen was dat vaak bijna oranjerood met heel donker paars). Een echte blikvanger, zowel aan de plant als op het bord.

De opbrengst is redelijk, met 7 tot 11 tomaatjes per tros, de trossen hangen vrij dicht boven elkaar langs de stam. De planten waren hier gezond en groeikrachtig (opvallend trouwens dat alle ‘blauwe tomaten’ hier de sterkste waren en het langst bleven dragen, samen met het halfwilde Tomatito-tomaatje).

Ik kon op 10 juli in de kas de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras; geschikt voor de teelt in de kas, alleen in een mooie zomer heeft ze ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

In 2023 teelde ik dit tomaatje weer. En dit keer op 2 stammen, dat zorgde zeker wel voor een betere opbrengst. Maar na 2 keer telen is mijn ‘oordeel’ toch dat ze best leuk is, best lekker, best mooi (maar er zijn ondertussen heel veel blauwe kruisingen die minstens zo mooi zijn en vooral lekkerder zijn en een betere opbrengst geven). En dus is ze helaas niet goed genoeg om in mijn favorietenlijst te staan 🙂

Indigo Blue Berries in 2023 (op 2 stammen geteeld)

1 trosje is behoorlijk karig, met 7 tot 11 cherrytomaatjes per tros

Op 2 stammen geteeld, is dus bijna een verdubbeling in trosjes en dus ook tomaatjes
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief