Korney´s Jelly Bean

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 0,75 tot 1 centimeter
  • Gewicht: 3 tot 6 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Vroeg

Dit was in 2023 het vroegste tomaatje van het jaar, ik kon eind juni in de kas al het eerste rijpe tomaatje oogsten. En daarmee is ze dus niet alleen geschikt voor de teelt onder glas maar heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

De planten zijn rank en slank, ze zijn makkelijk op te binden en te dieven. Aardappelbladig: en dat betekent dat het blad veel groter en grover is dan de meeste tomatenbladeren (soms kan het nog wel verwarrend zijn maar ik adviseer mensen die twijfelen of hun zaailing een tomaat of onkruid is altijd om even over het blad te wrijven en te ruiken; tomatenblad heeft zo’n specifieke geur dat je een tomatenplant daar altijd aan kunt herkennen).

Dit is wel echt een tomaatje war je van moet houden. Mijn man vond het niks: de tomaatjes zijn heel klein, amper een centimeter groot en meer zurig dan zoet van smaak. Hij vond ze te zuur en meer vel dan vlees 🙂 . Ik vond ze lekker fris, bijna knapperig en handig (ik sneed voor Ruud een paar tomaten in plakjes voor over zijn salade, ik strooide gewoon een handvol van deze tomaatjes over mijn salade).

De opbrengst is in de onderste trossen goed, met ongeveer 20 mini-cherrytomaatjes per tros, meer naar boven wordt de opbrengst ‘prima’ met tot wel 40 ‘bestomaatjes’ (zo worden deze heel kleine tomaatjes ook wel genoemd) per tros. Ik teelde de planten ook nog op 2 stammen waardoor de opbrengst nog met zeker 75% steeg, je kunt dat bijvoorbeeld goed op de 3e foto hieronder zien, het aantal trossen is op 2 stammen gewoon groter.

Hier geen favoriet maar door vroegheid en felheid in smaak en kleur vrolijk en leuk genoeg om wat zaden te oogsten en over 3 of 4 jaar weer te zaaien.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief