Lovely Lush

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 4 tot 7 centimeter
  • Gewicht: 41 tot 112 centimeter
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik ben verliefd op de nieuwe generatie tomaten die je de laatste jaren steeds vaker ziet. Ze hebben als één van de voorouders de blauwe tomaat. Maar die was niet lekker, en ook kruisingen daarmee waren nog erg mooi maar vrij smakeloos. Maar nu zijn ze gekruist met gekruiste rassen die ook al weer gekruist waren. De resultaten zijn tomaten die meerdere kleuren bevatten, vaak met vlekjes en streepjes in contrasterende kleuren. Ze hebben een soms bijna psychedelisch uiterlijk en dragen in de naam vaak woorden als Cosmic, Kaleidoscope, etc. 🙂

Deze prachtige Lovely Lush hangt een beetje tussen een ronde tomaat en een vleestomaat in. De tomaten hangen in vrij brede trossen, met tomaten die onregelmatig in vorm en grootte zijn. Maar ze zijn allemaal vlezig en toch ook sappig (en daarom heb ik het toch maar een vleestomaat genoemd).

De smaak is prima: fris, een goed tomatenaroma en zowel een zoetje als een zuurtje, vlezig en toch ook sappig. De kleur van de bovenkant van de tomaat lijkt bijna op die van rijpe kersen, maar naar onderen wordt ze lichter van kleur, richting paarsrozerood (sorry, beter dan dit kan ik het niet beschrijven, zie vooral de foto’s, die geven de kleur goed weer). Het vruchtvlees is trouwens rozerood (misschien is watermeloenroze een betere omschrijving), de bijzondere kleurencombinatie zie je dus alleen aan de buitenkant.

Ik kon in de kas op 9 juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras, maar wel net iets vroeger dan de Dark Galaxy: uiteraard prima voor onder glas maar in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De opbrengst is prima, met 10 tot 16 tomaten per tros.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief