Lucid Gem

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 4 tot 8 centimeter
  • Gewicht: 48 tot 174 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Laat

Wat een mooie tomaat! Wie haar vader en moeder zijn weet ik niet, maar 1 van de 2 is een blauwe tomaat. Zo’n blauwe tomaat bevat veel anthocyanine (het gezonde stofje dat bijvoorbeeld ook in blauwe bessen zit). Helaas zijn blauwe tomaten niet bijzonder lekker (ook niet vies maar ze hebben gewoon minder smaak). Kwekers proberen ondertussen al een paar jaar om tomaten te kruisen waardoor de blauwe kleur behouden blijft maar de smaak beter is. Dat lukt zeker nog niet altijd (omdat met meer smaak de blauwe kleur ook deels verdwijnt, en andersom).

Maar als je goed zoekt, en op beschrijvingen let, dan vind je ondertussen al flink wat rassen die zowel mooi als lekker zijn, en waar je de blauwe invloeden goed kunt zien. Dat zijn dus ook altijd nieuwe rassen, als ras jonger dan 10 jaar oud. En dit is er zo één. Ze heeft ook nog een prima opbrengst, met 9 tot 11 tomaten per tros. De smaak is lekker fruitig, fris, een zoetje maar ook een zuurtje. Vlezig maar ook sappig.

Ik moet wel nog even duidelijk zeggen dat ze nog niet heel stabiel is. Ik had 2 planten en je kunt op de foto’s zien dat de ene tomaat meer of minder streepjes heeft, meer of minder gele vlekjes, soms wat meer op een vleestomaat maar soms ook wat meer op een ronde tomaat. Zelfs van binnen zijn ze verschillend (zie de foto met doorsnede van tomaten). Ze zijn dus allesbehalve uniform maar wel allemaal mooi en lekker!

Ik kreeg eens van iemand de opmerking dat Alice’s Dream hetzelfde ras is als deze Lucid Gem, om die reden had ik beide in hetzelfde jaar gezaaid en in dezelfde kas geplant. En ze lijken inderdaad wel wat op elkaar, maar Alice’s Dream is groter, iets stabieler, wat vroeger en wat groter. Deze Lucid Gem was wat later, kleiner maar gaf wel iets meer tomaten per tros, en dus wat minder stabiel (in kleur).

Ik kon in de kas op 4 juli de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze dus zeer geschikt voor de teelt onder glas en heeft ze alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief