Negro Azteca

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 3 centimeter
  • Gewicht: 10 tot 15 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik had in 2021 meerdere rassen van donkerpaarsbruine cherrytomaten. De Rosella was de kleinste en misschien ook wel de allerlekkerste. Maar deze Negro Azteca was een goede tweede, wat een heerlijke cherrytomaat!! De smaak is warm, kruidig, extra zoet maar ook fris genoeg. En sappig natuurlijk. Ze is voor een cherrytomaat vrij groot, met bijna 3 centimeter kan ze bijna meer een cocktailtomaat worden genoemd.

De kleur is mooi paarsbruin met een bijna parelmoeren glans.

Over de vroegheid kan ik weinig zeggen want ik kreeg 2 jonge planten van mijn tuinbuurvrouw omdat in onze kas 2 tomatenplanten dood waren gegaan door wateroverlast. Maar toen was het ondertussen al juni, de plantjes stond al heel lang in potjes te wachten, en de grond in onze kas was nog steeds kletsnat. Geen goede start voor de zaailingen maar toch deden ze het prima. Maar ik kon daardoor wel pas in augustus de eerste rijpe tomaatjes oogsten en dat is natuurlijk niet de vroegheid die hoort bij dit ras als je haar gewoon in maart zaait en in mei uitplant. Ik heb op internet gezocht en vond op meerdere pagina’s dat ze een middelvroeg ras moet zijn. Oftewel: vooral geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Er is nog een reden waarom ik haar vooral in de kas zou telen en dat is de opbrengst: die valt in de onderste 2 trossen wat tegen, met slechts 9 tomaatjes per tros. Maar vanaf de 3e tros liep het aantal tomaatjes per tros snel op, tot de bovenste tros wel 25 tomaatjes bevatte. En daarmee zou ik de opbrengst in de buitenteelt matig noemen (als je na de 4e tros moet toppen), maar in de kas is de opbrengst prima, omdat je daar tot 8 of 9 trossen door kunt telen. Ik kon hier tot ver in september door blijven oogsten, toen andere planten het al hadden begeven (dat komt ongetwijfeld ook omdat ze pas later begon natuurlijk).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief