Niagara

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 7 tot 8 x 3 tot 4 centimeter
  • Gewicht: 34 tot 56 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Wat een leuke tomaat! Ik kocht de zaden bij Ekzotomat in Oekraïne, daar zag ik foto’s hoe ze op 3 stammen werd geteeld. Ik heb haar zelf op 2 stammen geteeld en dat ging prima. De planten zijn niet bijzonder groeikrachtig, zijn makkelijk op te binden en te dieven. Ze werden hier ook niet veel hoger dan 170 centimeter, maar dat heeft wellicht ook met het telen op 2 stammen te maken (want dat kost de plant energie).

Als je haar op 1 stam teelt is de opbrengst eigenlijk al prima, met gemiddeld 8 tomaten per tros, op 2 stammen is die opbrengst dus zelfs meer dan prima. Bedenk bij het zien van de 2 verticale foto’s dat ze daar dus op 2 stammen staat.

De romatomaten zijn niet heel groot maar hebben een mooi handzaam formaat. De smaak mist wat van het zoetje en en zuurtje dat een rauwe tomaat zo lekker maakt maar ze heeft wel een volle tomatensmaak. Ze bevat zeker ook wat gelei maar de vruchtwanden zijn heel stevig. Daardoor is deze tomaat wat minder geschikt om rauw te eten, maar ze maakt overheerlijke soepen en sauzen.

En dan is ze ook nog eens een vroege tomaat (en echte romatomaten die ook nog eens vroeg zijn, zijn behoorlijk zeldzaam). Ik kon hier in de kas op 2 juli de eerste rijpe tomaten oogsten (vroeger dan de meeste cherrytomaten), en daarmee is ze niet alleen geschikt voor de teelt onder glas maar heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Hier een tomaat die ik zeker vaker ga telen!

De eerste tros verschijnt al heel snel en dicht bij de grond
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief