Oaxacan Jewel

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 6 tot 11 centimeter
  • Gewicht: 82 tot 201 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Een mooie en lekkere tomaat. Ze is een niet heel grote vleestomaat, vaak wat geribbeld in de vorm. Ze heeft een zomerse geeloranje kleur die naar onderen verloopt naar een soort oranjeroze. Van binnen is de tomaat meer geel van kleur, met een rozerode adering.

De smaak is prima, een lekkere, fruitige tomatensmaak, zoetje, zuurtje, veel vlees maar ook veel sap. De opbrengst is prima, met 5 tot 8 tomaten met een gemiddeld gewicht van 150 gram per tros.

Ik kon 78 dagen na het uitplanten van de zaailingen in de kas de eerste rijpe tomaten oogsten, op 8 juli. En daarmee zou ze nog net op het randje van middelvroeg zitten maar aangezien het na de oogst van die eerste rijpe tomaat zeker een week duurde voor ik meer rijpe tomaten kon oogsten hou ik het op een laat ras. En dus is ze vooral geschikt voor de teelt in de kas.

p.s.: ik teelde deze tomaat in 2019 weer en toen waren de vleestomaten iets kleiner van formaat (wellicht door omstandigheden als vocht, voeding, temperatuur). In ruil daarvoor was ze dat jaar dan wel een stuk vroeger, in 2019 kon ik 71 dagen na het uitplanten de eerste rijpe tomaat oogsten, en dat betekent dat ze in een mooie zomer toch zeker ook een kans van slagen heeft op een goede oogst in de buitenteelt. Ik heb de vroegheid veranderd van ‘Laat’ naar ‘Middelvroeg’.

In 2019 viel het me trouwens op dat is dat de planten zich soms na de tweede tros toppen. Dat is niet erg, van de drie planten die ik had staan groeide 1 plant prima, maar bij de andere 2 planten moest ik vanuit een dief een nieuwe stam maken. En dat gaat prima, maar het is wellicht handig om dan iets meer ervaring in het dieven en opbinden te hebben.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief