Olena Ukranian

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Roze
  • Grootte: 9 tot 11 centimeter
  • Gewicht: 227 tot 339 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Laat

Ik kreeg een zaailing van dit ras van tuinvriendin Laura nadat een andere tomatenplant in mijn kas het eind mei begaf. Dus ik was er erg blij mee!! Ook al stond de zaailing eigenlijk al wat te lang in het potje te wachten of iemand er nog plaats voor had. Ze begon dus met een achterstand. Maar ze haalde die wel heel snel weer in; ze bleek in de volle grond, met meer ruimte, vocht en voeding rond haar wortels, behoorlijk groeikrachtig te zijn. Het betekent wel dat ik weinig over de vroegheid kan zeggen omdat ik een te klein plantje te laat plantte. Ik lees op meerdere websites dat ze een laat ras is en daardoor dus vooral geschikt is voor de teelt in een kas. Ik kon zelf op 1 augustus de eerste rijpe tomaat oogsten, en dat viel me zeker mee, gezien het late tijdstip van uitplanten.

Vervolgens was de opbrengst, toen de plant volwassen was, prima! Ongetwijfeld ook dankzij haar gezonde groeikracht en de mooie nazomer en herfst waardoor ik nog tot ver in september rijpte tomaten kon oogsten. De planten werden hier bijna 2 meter hoog (dat zou dus nog wat hoger kunnen zijn als de begin mei zou worden uitgeplant). En ze geeft gemiddeld 4 grote vleestomaten van meer dan 250 gram per tros.

De tomaten hebben een mooie donkerroze kleur, hebben vaak wat groen rond de steelaanzet, en zijn ietsje geribbeld aan de bovenkant. De smaak is heerlijk: een volle tomatensmaak met extra zoetje en klein fris zuurtje, de tomaten zijn vlezig maar ook heel sappig (waarbij het sap niet zo zeer in ‘hokken’ met zaden zit maar vooral in het vruchtvlees).

Hier een tomaat die ik zeker vaker ga telen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief