Primary Colors

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Ronde tomaat
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 3 tot 5 centimeter
  • Gewicht: 38 tot 61 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Wat een mooie tomaat! Ze tomaat heeft duidelijk een ‘blauwe’ tomaat als voorouder. Zo’n blauwe tomaat bevat veel anthocyanine (het gezonde stofje dat bijvoorbeeld ook in blauwe bessen zit). Helaas zijn blauwe tomaten niet lekker (ze hebben heel weinig tomatensmaak, zoet of zuur). Kwekers proberen sinds de eerste blauwe tomaat die te kruisen met andere rassen, waarbij een deel van de blauwe kleur blijft behouden maar de smaak beter wordt. Dat lukte in het begin slechts een beetje (omdat met meer smaak de blauwe kleur ook deels verdwijnt, en andersom) maar ondertussen zijn er kruisingen van kruisingen van kruisingen en dat levert soms de meest prachtige en bijna psychedelische kleurencombinaties op. Ze zijn niet heel erg blauw meer, maar de blauwe oorsprong is altijd te herkennen – vaak op de ‘schouders’ van de tomaat – en de kleuren zijn vaak prachtig! Als ik zaden van zo’n tomatenras koop let ik wel altijd even extra goed op de smaakomschrijving want die is nog niet altijd even geweldig, maar steeds vaker juist wel.

Deze Primary Colors is een kruising van Tom Wagner, een kweker met veel ervaring in het kruisen van blauwe tomaten. De planten werden hier zo’n 180 centimeter hoog en gaven een prima opbrengst van middelgrote tomaten in een ‘gewone ronde vorm’. Dat is dan ook alles wat ‘gewoon is want de kleur is heel bijzonder. Ik kan het proberen uit te leggen maar de foto’s zijn makkelijker en zeggen veel meer dan dat ik uit kan leggen :-).

De smaak is prima, mits je van een fris zuurtje houdt want ze heeft misschien wel iets meer zuur dan zoet in de smaak. Zelf vind ik dat heel lekker, maar er zijn ook mensen die juist meer van het zoete houden. En ze is zeker niet zuur, maar wel wat zuurder dan zoet. De tomatensmaak is kruidig en fris. En de tomaten hebben een vlezige wand en zijn bijna opvallend stevig van structuur maar bevatten zeker ook flink wat sap.

Ik kon in de kas op 11 juli de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: zeer geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt. De opbrengst is goed tot prima, met 7 tot 9 tomaten per tros.

In het onrijpe stadium hebben de groene tomaatjes al duidelijke donkergroene en blauwpaarse streepjes
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief