Solanum spontaneum

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Geel
  • Grootte: 0,5 tot 1 centimeter
  • Gewicht: 1 tot 3 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Eenjarig. Lijkt heel veel op een cherrytomaatje, in alle opzichten (de gele bloempjes, het blad, de smaak van de tomaatjes). Wellicht daardoor het beste te omschrijven als een ‘wild tomaatje’.

Ik kon hier op 7 juli al het eerste tomaatje (of noem je het in dit geval een besje?) oogsten. Daarmee is ze dan natuurlijk geschikt voor de buitenteelt.

De planten werden hier uiteindelijk zo’n 130 centimeter en zeker ook zo breed.

Want je hoeft haar niet te dieven, laat haar gewoon in een stuk gaas groeien of bind haar op met stokken (anders wordt de plant zwaar en valt ze op de grond).

Ze maakt trosjes tomaatjes/besjesvan zo’n 18 tot 22 stuks per tros en overal in de plant verschijnen deze trosjes. De vruchtjes zijn maximaal 1 centimeter groot.

De smaak is prima, een lekkere frisse tomatensmaak met een klein zuurtje, lekker sappig, lekker om gewoon zo van de plant te eten.

De plant op de foto is nog jong, foto gemaakt op 2 juni. Maar je ziet daar wel al op dat ze al flink aan het groeien is en al bloeit. Ze staat daar buiten, maar achter het kleine kasje, daardoor wat beschut tegen al te veel wind en regen maar helaas ook wel wat in de schaduw. Eind juni moest ik er stokken bij zetten omdat de plant toen al 3 keer dit formaat was en er heel veel trosjes met tomaatjes in hingen.

De opbrengst is in gewicht natuurlijk niet heel groot, maar in hoeveelheid tomaatjes meer dan prima, van 1 grote plant kun je meer dan 200 of 300 tomaatjes/besjes oogsten.

Dat hangt natuurlijk ook af van de omstandigheden. De planten zijn niet helemaal resistent tegen phytophthora, maar zijn er wel minder gevoelig voor dan gecultiveerde tomaten – het duurt dus langer voor de planten worden aangetast.

Zaai haar net als tomaten begin maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. Vanaf 12 mei (IJsheiligen) mag ze naar buiten, op een zonnig plekje, in de vollegrond, of in een extra grote pot, als het lukt wat beschut tegen regen (bijvoorbeeld tegen een huis of schuur aan).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief