Swan’s Fluff

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 3 tot 3,5 centimeter
  • Gewicht: 35 tot 45 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Een echte struiktomaat. Soms worden tomaten nog wel eens struiktomaten genoemd terwijl ik denk dat ze wellicht ook prima als stamtomaat zouden kunnen groeien (zie bijvoorbeeld bij de Geranium Kiss in deze zadenlijst). Maar dit is een echte struiktomaat; aan elke zijtak worden al snel korte trosjes tomaten gemaakt. Als stamtomaat gekweekt (dus als je zou dieven) zou de opbrengst niet meer dan redelijk zijn. Maar als struiktomaat gekweekt geeft ze een zeer goede opbrengst. Je kunt dat wellicht goed op de foto’s zien.

Oftewel; niet dieven, wel stokken bij de planten zetten en vastbinden omdat de planten anders omvallen door het gewicht van de tomaatjes. De planten werden hier in de kas z’n 110 centimeter hoog, in de buitenteelt blijft ze ongetwijfeld iets kleiner. En daardoor ook leuk in pot, bak of groeizak.

Ze was hier een vroeg tomaatje, uiteraard prima voor onder glas maar ze heeft ze zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De smaak is goed; fris, een lekkere tomatensmaak, klein zuurtje. Ik hoorde van andere mensen dat ze de smaak toch wat vlak vonden, wellicht onder invloed van grondsoort, voeding, temperatuur, etc. En ze is wel een echt romatomaatje (al is ze niet zo heel langwerpig van vorm); beetje sap maar niet heel veel, vooral vlezig. En daardoor vooral geweldig voor soepen en sauzen, pasta’s en stoofschotels.

En zoals gezegd; doordat de trosjes tomaten direct aan zijtakken worden gevormd geeft ze een zeer goede opbrengst; mits je haar niet dieft en ze de kans en ruimte krijgt om veel zijtakken te maken. Ik kon zelf van slechts 2 planten echt tientallen tomaatjes oogsten.

Als ik geen tuin maar alleen een balkon zou hebben zou ik deze tomaat zeker heel vaak telen (in een grote pot).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine p

Persoonlijk vond ik de smaak van dit tomaatje niet echt lekker. Ik heb alles in de oven klaargemaakt en smaak gegeven met kruiden en olijfolie. Rauw vond ik dit flauw. Voor mij persoonlijk niet meer planten. Groetjes carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief