Sweet Sue

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Crème
  • Grootte: 4,5 tot 8,5 centimeter
  • Gewicht: 66 tot 181 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Laat

Ik dacht te hebben begrepen dat dit een struiktomaat was. Ze is in ieder geval een tomaat die niet veel hoger dan 1.20 meter wordt. Ze komt uit de beroemde ‘dwarf tomato project’. En ze is echt een prima tomaat! Maar of ze nu echt een struiktomaat is….. Ik heb op meerdere websites gezocht en kom er nu achter dat je het zelf mag weten:

Laat haar als struiktomaat groeien en ze maakt een ruim 1 meter hoge en behoorlijk brede struik, die je dus niet hoeft te dieven. Handig als je niet zo behendig in het dieven bent of er niet altijd evenveel tijd voor hebt. Wel goed opbinden dan want de planten worden groot en zwaar en kunnen topzwaar worden en dan gemakkelijk omvallen. Maar je kunt haar ook als stamtomaat kweken, dieven en opbinden, en ook dan wordt ze niet heel hoog (handig voor de lage kant van de kas), en ze neemt in de breedte dan veel minder plaats in beslag. En tot slot lees ik ook verhalen van mensen die deze tomaat tweestammig telen: vanuit de basis 2 stammen laten groeien en die apart van elkaar wel dieven. Zo neemt ze minder plaats in beslag dan als struiktomaat, maar wel wat meer als een stamtomaat. Dat laatste is heel leuk maar misschien wel iets meer geschikt voor mensen die wat meer ervaring met de tomatenteelt hebt want je moet met 2 stammen extra goed op het dieven letten. Mogelijkheden genoeg dus.

Dan over de tomaat zelf: het zijn kleine tot middelgrote vleestomaten in een prachtige crème kleur, met bijna iets van parelmoer in de glans op de tomaten. En de smaak is heerlijk; bijna zijdezacht, fris, zoet maar ook een zuurtje, vlezig maar ook extra sappig. Mooi en lekker in plakjes, al dan niet gemengd met andere rassen/kleuren, en geschikt voor zowel uit het vuistje als in salades, of bijvoorbeeld een mooie pastelkleurige soep of saus, etc..

De opbrengst is prima maar hangt dus wel ook een beetje af van hoe je haar behandelt; als stamtomaat, struiktomaat of tweestammig. In elke tros hangen 3 tot 6 kleine tot middelgrote vleestomaten. Zelf ga ik haar zeker nog eens telen maar dan als stamtomaat, ik ben erg benieuwd hoe ze het dan doet want ik had het idee dat ze zoveel ‘plant’ maakte dat dat een beetje ten koste ging van de grootte van de tomaten (al kan het natuurlijk ook zo zijn dat ik de planten iets teveel voeding heb gegeven waardoor ze extra veel blad maakte en wat kleinere tomaten).

Het blad is wat groter en breder dan de meeste tomatenbladeren (wordt ook wel aardappelblad genoemd).

Ik kon in de kas aan het einde van de 2e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een laat ras en eigenlijk vooral geschikt voor de teelt onder glas.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief