Tasmanian Chocolate

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 6 tot 8 centimeter
  • Gewicht: 94 tot 203 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Leuke tomaat! Ik twijfel niet over de vorm,  ze is een struikvorm en zo heb ik haar dan ook laten groeien, maar ik moet er wel even iets over melden: In het midden in de zomer waren de planten ondertussen zo’n 100-110 centimeter groot en moest ik met wat touw (je ziet er nog een stukje van op de foto) de planten aan stokken binden om te zorgen dat de takken niet braken onder het gewicht van de flinke hoeveelheid vrij zware rijpende tomaten. Wel een struiktomaat, tot ongeveer 1 meter hoog, maar wel goed steunen met wat stokken dus.

En dat is eigenlijk natuurlijk ook een goed teken want het betekent dat de opbrengst meer dan voldoende is, als takken neigen te breken onder het gewicht van alle tomaten. Er zitten 4 tot 7 redelijk grote vleestomaten in een tros, en de trossen zitten goed verspreid in/over de plant.

Dan de smaak; die is heerlijk; veel vlees en veel sap, een lekkere volle tomatensmaak met een extra zoetje, en met dat bijzondere smaakje dat je heel vaak bij donkere tomaten proeft maar zo lastig te omschrijven is.

En tot slot nog iets over de vroegheid; ik kon in 2015 in de kas op 11 juli de eerste rijpe tomaten oogsten. En daarmee is ze een middelvroeg ras; geschikt voor de teelt in de kas, maar in een mooie zomer heeft ze ook een goede kans van slagen in de buitenteelt. En dat laatste is misschien dan ook extra leuk in een wat groter formaat pot; de grond in pot warmt wat sneller op dan in de vollegrond (en snellere opwarming is snellere groei en snellere bloei en eerdere oogst). Omdat ze een struiktomaat is kun je haar makkelijk in pot houden, en de pot eventueel onder een afdakje zetten bij veel regen of storm.

Hier in ieder geval wel echt een nieuwe favoriet onder de donkergekleurde struiktomaten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief