Wherokowhai

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 5 tot 9 centimeter
  • Gewicht: 81 tot 203 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Oei, dit is wel lastig. Ik dacht te hebben begrepen dat dit een struiktomaat was. Ze is in ieder geval een tomaat die niet veel hoger dan 1.20 meter wordt. Ze komt uit de beroemde ‘dwarf tomato project’. En ze is echt een prima tomaat! Maar of ze nu echt een struiktomaat is…..

Ik heb op meerdere websites gezocht en kom er nu achter dat je het zelf mag weten. Laat haar als struiktomaat groeien en ze maakt een ruim 1 meter hoge en behoorlijk brede struik, die je dus niet hoeft te dieven. Handig als je niet zo behendig in het dieven bent of er niet altijd evenveel tijd voor hebt. Wel goed opbinden dan want de planten worden groot en zwaar en kunnen gemakkelijk omvallen door het gewicht van de tomaten. Maar je kunt haar ook als stamtomaat kweken, dieven en opbinden, en ook dan wordt ze niet heel hoog (handig voor de lage kant van de kas), en ze neemt in de breedte dan veel minder plaats in beslag. En tot slot lees ik ook verhalen van mensen die deze tomaat tweestammig telen: vanuit de basis 2 stammen laten groeien en die apart van elkaar wel dieven. Zo neemt ze minder plaats in beslag dan als struiktomaat, maar wel wat meer als een stamtomaat. Dat laatste is heel leuk maar misschien wel iets meer geschikt voor mensen die wat meer ervaring met de tomatenteelt hebt want je moet met 2 stammen extra goed op het dieven letten. Mogelijkheden genoeg dus.

Dan over de tomaat zelf: het zijn kleine tot middelgrote vleestomaten in een prachtige kleur: iets tussen geel en oranje in als basiskleur, met een rode tot rozerode waas, van binnen hebben de tomaten een mooie rozerode adering. Verminder het water geven wanneer de tomaten rijpen wel drastisch hoor, want het relatief dunne velletje barst met teveel water geven heel gemakkelijk. Maar de smaak is meer dan prima: vlezig maar ook heel veel sap, en een lekkere fruitige tomatensmaak met extra zoetje, geschikt voor uit het vuistje, in salades, soepen, etc., etc..

De opbrengst is prima maar hangt dus wel ook een beetje af van hoe je haar behandelt; als stamtomaat, struiktomaat of tweestammig. In elke tros hangen 5 tot 7 kleine tot middelgrote vleestomaten.

Ik kon in de kas aan het einde van de 1e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras. Oftewel, prima voor in de kas, en alleen in een mooie zomer, en met zaaien vóór half maart, een kans van slagen in de buitenteelt.

Ze is aardappelbladig (het blad is wat groter en breder dan van de meeste tomatenbladeren).

Nog even over de lastig uit te spreken naam: het blijkt rood/geel te betekenen, in de taal van de Maori in Nieuw-Zeeland.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief