Wine Jug

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Overige vormen
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 3,5 x 6 centimeter
  • Gewicht: 50 tot 100 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Dit is een in alle opzichten prima ras. De tomaten zijn wat onregelmatig in vorm, onregelmatig in grootte (zie foto’s) en zelfs de trossen lijken wat onregelmatig en slordig :-). Maar dat neem niet weg dat het lekkere tomaten zijn: ze hebben een volle tomatensmaak met zoetje en zuurtje, ze zijn vlezig en toch ook sappig. En daarmee doet ze me denken aan Evan’s Purple Pear. Ik teelde beide rassen in hetzelfde jaar en er zijn zeker flink wat overeenkomsten, maar Evan’s Purple Pear heeft wat meer roze in de kleur en Wine Jug wat meer bruin. En deze Wine Jug heeft een net iets plompere vorm. Maar het zijn allebei rassen die ik zeker vaker ga telen.

De opbrengst is prima, met gemiddeld 8 tot 12 vrij kleine buidelvormige tomaten per tros (wat kleiner dan de meeste tomaten met deze vorm maar wel nog gemiddeld 70 gram per tomaat hoor), zoals gezegd hangen die trossen wat onregelmatig en vaak breeduit langs de plant. De kleur is wat bruiner dan je op de overzichtsfoto bovenaan en de verticale foto van de tros ziet (door blijkbaar net een andere lichtinval), de juist kleur is die op de horizontale foto van de tros. En daar zie je ook het best de mooie plompe peervorm/buidelvorm. De tomaten zijn wel iets gevoelig voor barsten; geef de tomatenplanten vooral niet teveel water meer als ze eenmaal rijpen.

Ik teelde deze tomaat op 2 stammen en dat ging prima (en zo oogstte ik nog meer trossen met tomaten).

Ik kon in de kas aan het begin van de 2e week van juli de eerste rijpe tomaten oogsten. En daarmee is ze een middelvroeg ras; natuurlijk prima geschikt voor de teelt in de kas, maar ze heeft een mooie zomer nodig om ook in de buitenteelt een goede opbrengst te geven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief