Yellow Scallops

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Overige vormen
  • Kleur: Geel
  • Grootte: 7 tot 11 centimeter
  • Gewicht: 172 tot 283 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Dit was een heel leuke tomaat die het echter niet heel goed deed. Wat de oorzaak was durf ik niet te zeggen: ik had 3 planten die alle 3 slechts 160 centimeter hoog werden, weg kwijnden en ik uiteindelijk in augustus al uit de grond haalde. Dat kan gebeuren; gewoon pech, woelratten of een mol die tunnels onder de planten groeven, etc. Maar ik gaf ook 2 zaailingen aan tuinvriendin Laura en zij vertelde later dat de planten het bij haar ook niet goed deden.

Ik moet haar dus opnieuw zaaien om te kijken of het gewoon toeval/pech was of dat ze misschien toch een wat minder sterk ras is. Ik hoop van harte op het eerste want verder is ze een heel erg leuke tomaat: de warm gele tomaten zijn redelijk groot en hebben een bijzondere vorm; ze zijn wat onregelmatig in grootte maar vaak hartvormig met een opvallend lange punt onderaan. Zie vooral de foto’s.

De smaak is ook prima: vol en fruitig, zoet en toch ook fris, en vlezig en sappig (zonder al teveel gelei, het sap zit meer in het vruchtvlees).

Er zitten 4 tot 7 vrij grote tomaten in een tros. Ik kon er alleen dus maar 4 trossen van oogsten voor de planten niet goed meer wilden groeien en bloeien maar als de planten gezond zouden zijn gebleven zou ik de opbrengst zeker prima hebben genoemd.

Ik kon in de 2e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief