Bidens ferulifolia

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Bidens in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam:    Tandzaad
  • Engelse naam:     Bidens
  • Duitse naam:     Zweizähne
  • Franse naam:     Bidens
  • Eenjarig, enigszins vorstgevoelig

Leuk!! Niet iedereen houdt van geel, maar ik word er vrolijk van. Niet van elk geel, maar wel van dit geel. En dat komt omdat de planten zo overdadig rijk bloeien. En omdat de combinatie met het donkergroene en fijn geveerde blad zo mooi is (ferulifolia = varenachtig blad in de naam geeft dat al aan en je kunt het ook goed op de foto’s zien.

De bloemen hebben een mooie, warme kleur geel (zonnig geel). En dan heb ik het nog niet over het vele gezoem van insecten rond haar, ze trekt heel veel hommels, bijtjes, etc. aan. En tot slot zijn de bloemen (de losse bloemblaadjes) ook nog eens eetbaar.

De planten worden zo’n 60 tot 70 centimeter hoog en rij breed, ze hebben een losse en natuurlijke uitstraling.

De zaailingen kunnen wel wat kou verdragen  maar niet te lang en zeker niet teveel. Om die reden zaai ik haar zelf tussen eind maart en eind april bij kamertemperatuur voor, de langwerpige zaadjes (het lijken net stokjes) kiemen daar binnen 1 tot 2 weken. Vanaf half april durf ik de zaailingen naar de koude kas te brengen, of ze af te harden door ze overdag buiten te zetten en in de avond weer in huis te halen. Vanaf begin mei kijk ik naar de weerberichten en als er geen vorst meer wordt voorspeld, en de zaailingen groot genoeg zijn, plant ik de zaailingen uit.

De planten houden van een zonnig plekje in luchtige, voedzame en  niet te natte grond. De bloei begint rond half tot eind juni en gaat door tot ver in september.

Tijdens de bloei worden er ook al zaden gemaakt. Sommige planten stoppen met bloeien wanneer er zaden worden gemaakt en daarom moet je vooral uitgebloeide bloemen wegknippen (denk aan Lathyrus en Calendula). Maar bij Bidens is dat niet het geval; tijdens de bloei rijpen ook de eerste zaden al. Ik heb wel vaker gezien dat er in september/oktober zaailingen van de zomer kiemen en nog gaan bloeien. Om die reden denk ik ook dat je haar nog laat kunt zaaien: als er bijvoorbeeld een plekje in de tuin vrij komt zou ik haar in juni en misschien zelfs begin juli nog wel durven te zaaien voor bloei in de nazomer en herfst.

Ook na een niet te strenge winter kun je rond april zaailingen in de tuin vinden (heel makkelijk herkenbaar door het donkergroene fijn geveerde blad). Ze zijn gemakkelijk met een kluitje op een ander plekje te planten. Maar gok er niet op en oogst vooral zelf ook wat zaden, dat gaat heel gemakkelijk. Na de bloei worden de  donkerbruine 1 centimeter lange ‘stokjes’ gevormd, ze staan wijduit op de plaats waar de bloemen zich bevonden. Droog ze nog een paar dagen na, en bewaar ze koel en droog en donker tot je ze weer wilt gaan zaaien (binnen 4 jaar).

Bidens ferulifolia bloeit geel. Ik heb ook een mooie rood met geel ras gehad (onder de naam Bidens Bee Dance), die planten bleven lager. Ik heb geprobeerd om er zaden van te oogsten maar de planten bleken steriel te zijn (en bij zoeken op internet vond ik ook dat ze kwekersrechtelijk is beschermd). Hetzelfde geldt voor een wit bloeiend ras. De enige echte en zelf te zaaien Bidens is dus de soort ferulifolia. Maar mocht je eens een plantje van een mooi Bidens ras tegenkomen dan is ze voor dat ene jaar zeker de moeite waard.

Bidens ferulifolia bloem

 

 

Spontane zaailingen van Bidens ferulifolia met de oranje bloeiende Zinnia Inca

 

Bidens Bee Dance, kunnen geen zaden van worden geoogst maar wel erg mooi

 

Nogmaals Bidens Bee Dance, lagere planten, minder blad maar even rijke bloei

 

Bidens ferulifolia in de moestuin, met rucolabloemen, lokken veel bestuivers.

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!