Lathyrus odoratus

Lathyrus odoratus Mollie Rilestone
Lathyrus odoratus Mollie Rilestone, met een extra zware/lekkere, ouderwetse Lathyrusgeur.

Een geurende, éénjarige, rankende Lathyrus. Op een paar speciale dwerg-Cultivars na, altijd zo’n 2 meter meter hoog, hebben soms wel iets hulp nodig bij het klimmen (kunnen zich prima vasthouden aan een gaaswerk maar bij een hekwerk moet je soms wat stelen aanbinden).

Lathyrus is redelijk winterhard. Ik heb wel eens Lathyrus in oktober in de koude kas gezaaid, daar de zaailingen laten overwinteren en in februari buiten uitgeplant; het resultaat is een extra vroeg bloeiende Lathyrus. Maar zaaien in februari of maart is ook prima, bloeit dan gewoon wat later (maar dus ook tot later in het seizoen).

Pas op voor vogels en muizen, die vinden de kiemende zaden erg lekker; en om die reden zaai ik Lathyrussen liever in de koude kas (of binnenshuis) voor dan ter plaatse in de grond. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week of 2, in de koude kas duurt het iets langer. Er zijn ook mensen die de zaden eerst 24 uur voorweken in steeds verversend warm water, de zaden kiemen dan nog wat sneller.

Lathyrus zaailingen

 

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, wat vorst deert ze dus niet maar zorg wel dat de overgang (van bijvoorbeeld een warm huis naar een koude en natte grond) niet al te groot is, zorg dan dus dat je de zaailingen afhardt (door ze bijvoorbeeld in de koude kas te zetten of de zaailingen overdag buiten te zetten en voor de nacht weer binnen te halen).En pas ook nu nog op voor vogels; ook het jonge blad vinden ze heerlijk, een stukje vliesdoek kan helpen de jonge planten te beschermen (of wacht anders gewoon tot de zaailingen wat groter zijn en de vogels er niet zo veel interesse meer in hebben).

Lathyrus odoratus Miss Willmott
Lathyrus odoratus Miss Willmott, een bijzondere kleurencombinatie van roze en oranjerood

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten vanaf ongeveer juli.

De bloei duurt een week of 8 tot 10 maar als je consequent alle uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert bloeit de plant heel veel langer, tot wel ver in september.

De bloemen zijn iets tot zeer geurend (afhankelijk van de Cultivar) en staan met 4 tot 6 bloemen op steeltjes, ze zijn erg leuk voor in een vaasje; gaan maar een dag of 3 mee maar de geur is geweldig, de hele kamer ruikt naar Lathyrus.

Mijn favorieten? Nou, welke niet eigenlijk :-):

Lathyrus odoratus Pansy Lavender Flush plant
Lathyrus Pansy Lavender Flush, een Cultivar die niet veel hoger wordt dan een meter en bloeit met opvallende, bijna vlindervormige bloemen in verbloeiend wit, roze lila, paars.

Lathyrussen bestaan er in veel Cultivars; van wit tot dieppaars, roze, rood, blauw, lila, noem maar op, soms in 1 kleur maar er bestaan ook Cultivars met bijvoorbeeld 2 kleuren of een verlopende kleur of bloemen met een contrasterende rand, etc.

Er zijn kleinbloemige Lathyrussen (die vaak de sterkste geur hebben, soms wel meer dan 100 jaar oude rassen) en grootbloemige Cultivars (vaak minder geurend en meestal de nieuwere rassen).

Kijk voor wat favorieten die we in de afgelopen 15 jaar wel eens teelde even naar de rij foto’s die (hopelijk) steeds langer wordt.

Wat mij betreft is de Lathyrus odoratus echt zo ongeveer onmisbaar in de moestuin en Cottage Garden, voor de geur, kleur, maar ook voor de vele bestuivers die ze lokt.

lathyrus odoratus Lord Nelson, met extra lange stelen (handig voor de pluk voor in een vaas)
lathyrus odoratus Lord Nelson, met extra lange stelen (handig voor de pluk voor in een vaas)
Lathyrus odoratus Nelly Viner
Lathyrus odoratus Nelly Viner
Lathyrus odoratus Midnight
Lathyrus odoratus Midnight
Lathyrus odoratus Kings High Scent, wit met een klein lilapaars randje
Lathyrus odoratus Kings High Scent, wit met een klein lilapaars randje
Lathyrus odoratus Spanish Dancer
Lathyrus odoratus Spanish Dancer
Lathyrus odoratus Apricot Sprite
Lathyrus odoratus Apricot Sprite
Lathyrus odoratus Emma
Lathyrus odoratus Emma
Lathyrus odoratus Beaujolais
Lathyrus odoratus Beaujolais
Lathyrus odoratus Blanche Ferry
Lathyrus odoratus Blanche Ferry
Lathyrus odoratus Prima Ballerina
Lathyrus odoratus Prima Ballerina
Lathyrus odoratus Prince of Orange, fel oranjeroze, grootbloemig
Lathyrus odoratus Almost Black, misschien wel de mooiste, bijna zwarte (eigenlijk heel donker blauwpurper), minder grote bloemen maar opvallend en een zeer goede geur.
Nog een keer Lathyrus odoratus Almost Black, omdat ze zo mooi is….