Lathyrus odoratus

Een geurende, éénjarige, rankende Lathyrus. Op een paar speciale dwerg- en halfhoge rassen na, meestal zo’n 2 meter meter hoog, hebben soms wel iets hulp nodig bij het klimmen (kunnen zich prima vasthouden aan een gaaswerk maar bij een hekwerk moet je soms wat stelen aanbinden).

Lathyrus is redelijk winterhard. Ik heb wel eens Lathyrus in oktober in de koude kas gezaaid, daar de zaailingen laten overwinteren en in februari buiten uitgeplant; het resultaat is een extra vroeg bloeiende Lathyrus. Maar zaaien in februari of maart is ook prima, bloeit dan gewoon wat later (maar dus ook tot later in het seizoen).

Pas op voor vogels en muizen, die vinden de kiemende zaden erg lekker; en om die reden zaai ik Lathyrussen liever in de koude kas (of binnenshuis) voor dan ter plaatse in de grond. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week of 2, in de koude kas duurt het iets langer. Er zijn ook mensen die de zaden eerst 24 uur voorweken in steeds verversend warm water, de zaden kiemen dan nog wat sneller.

Lathyrus zaailingen

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, wat vorst deert ze dus niet maar zorg wel dat de overgang (van bijvoorbeeld een warm huis naar een koude en natte grond) niet al te groot is, zorg dan dus dat je de zaailingen afhardt (door ze bijvoorbeeld in de koude kas te zetten of de zaailingen overdag buiten te zetten en voor de nacht weer binnen te halen).En pas ook nu nog op voor vogels; ook het jonge blad vinden ze heerlijk, een stukje vliesdoek kan helpen de jonge planten te beschermen (of wacht anders gewoon tot de zaailingen wat groter zijn en de vogels er niet zo veel interesse meer in hebben).

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten vanaf ongeveer juli.

De bloei duurt, als je geen uitgebloeide bloemen verwijdert, een week of 8. Maar als je consequent bloemen plukt (voor in een vaasje) of uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, bloeit de plant heel veel langer, soms tot wel ver in september. Laat aan het einde van de bloeitijd wat peulen hangen tot ze droog en bruin zijn en openspringen als je ze vasthoudt; dan kun je er de vrij grote donkerbruine ronde zaden uit oogsten en laten drogen om volgend jaar weer te zaaien. Lathyrus kruist wel gemakkelijk, als er andere rassen in de buurt hebben gestaan is de kans groot dat er uit de zaden planten met andere bloemkleuren komen.

De bloemen zijn iets tot zeer geurend (afhankelijk van het ras) en staan met 4 tot 6 bloemen op steeltjes, ze zijn erg leuk voor in een vaasje; gaan maar een dag of 3 mee maar de geur is geweldig, de hele kamer ruikt naar Lathyrus.

Mijn favorieten? Nou, welke niet eigenlijk :-):

Lathyrussen bestaan er in veel rassen; van wit tot dieppaars, roze, rood, blauw, lila, noem maar op, soms in 1 kleur maar er bestaan ook rassen met bijvoorbeeld 2 kleuren, in spikkels, of een verlopende kleur of bloemen met een contrasterende rand, etc.

Er zijn kleinbloemige Lathyrussen (die vaak de sterkste geur hebben, soms wel meer dan 100 jaar oude rassen) en grootbloemige rassen (soms wat minder sterk geurend en meestal nieuwere rassen).

Kijk voor wat favorieten die we in de afgelopen 15 jaar wel eens teelde onder de tekst naar de rij foto’s die (hopelijk) steeds langer wordt. En ik maakte in 2019 een 10 seconden durend filmpje van bloeiende Lathyrus in juli, dat vind je ook hieronder.

Wat mij betreft is Lathyrus odoratus echt zo ongeveer onmisbaar in de moestuin en Cottage Garden, voor de geur, kleur, maar ook voor de vele bestuivers die ze lokt.

Lathyrus odoratus Miss Willmott
Lathyrus odoratus Mollie Rilestone
Lathyrus odoratus Pansy Lavender Flush
Lathyrus odoratus Prima Ballerina
Lathyrus odoratus Spanish Dancer
Lathyrus odoratus Alan Titchmarsh
Lathyrus odoratus Almost Black
Lathyrus odoratus Apricot Sprite
Lathyrus odoratus Beaujolais
Lathyrus odoratus Bernard Jones
Lathyrus odoratus Frolic
Lathyrus odoratus Kings High Scent
Lathyrus odoratus Leamington
Lathyrus odoratus Lord Nelson
Lathyrus odoratus Midnight
Lathyrus odoratus rijpe peulen met daarin 4 tot 8 ronde donkerbruine zaden
Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge

Dag Diana,
Wat doe je met de lathyrus na de bloeiperiode? Zijn het 1 jarige bloeiers? Uit de grond halen aan het einde van het bloeiseizoen of kun je ze gedurende de winter in de grond laten staan? Zodat ze in het voorjaar weer bloem geven.
Hoor graag van je
Inge

Diana

Beste Diana,
Hoe lang moet je de zaailingen buiten laten afharden voordat je ze in de grond kan planten?
Groetjes

Henk.

Henk 9 Mei 2020.16:38
Kan ik nog in de volle grond zaaien in Mei?

Esther Lonis

Hoi Diana,

Kruisen deze siererwten ook met gewone erwten en peulen? En moet ik bij de vruchtwisseling rekening houden met het feit dat ze verwant zijn aan deze groentes? Ik wil ze als soort van tussenteelt zetten op vakken die niet helemaal vol gaan bij mij. Maar als dat de vruchtwisseling beïnvloedt is dat niet handig.

Met vriendelijke groet

Esther

Hallo Diana,

Dank je wel voor het heldere antwoord!

Met vriendelijke groet
Esther

Esther Hanko

Wow ik was dit aan het googlen en kwam hier terecht. Ik was even bang dat ik het al eens gevraagd had en dat gewoon glad vergeten was 😅 Gelukkig valt het mee. Dus Esther 2 bedankt je ook voor het heldere antwoord

Anneke

Dag Diana,
Zijn wc-rolletjes groot genoeg om lathyrus in voor te zaaien zonder dat ze verspeend hoeven te worden voordat ze naar buiten gaan? ‘k Moet woekeren met de ruimte. De wc-rolletjes moeten dan waarschijnlijk niet gehalveerd worden want lathyrus krijgt lange worteltjes heb ik begrepen.
Alvast bedankt en groeten,
Anneke

Peggy

Ha Diane,

Fijn zo’n helder blog! Mijn lathyrus zaailingen willen maar niet robuust worden met meerdere uitlopers. Het merendeel is lang en slungelig, hopelijk verandert dat nu ik ze uitgeplant heb. Top jij de lathyrus zaailingen? Zo ja, wanneer dan?

Dank vast voor je reactie. Hartelijke groet, Peggy

Peggy

Mijn lathyrus heeft inderdaad ook nog prachtig gebloeid, getopt of niet. Wel heb ik gemerkt dat de najaarszaailingen het veel minder goed gedaan hebben dan die van het vroege voorjaar. Bij mij doen ze het trouwens veel beter in hoge potten van meer dan 50cm, dan in de volle grond.

Nog een handige tip: elke 10 dagen plukken verlengt de bloeitijd. Door de lathyrus op verschillende plekken in de tuin en/of potten niet tegelijkertijd te plukken, maar om de 3 dagen, is er altijd bloeiende lathyrus in de tuin én binnen in de vaas :-).

Anneke

Hallo Diana,
Helaas heb ik een schimmelprobleem met mijn lathyrus. Heb gezaaid in wc-rolletjes (potgrond/vermiculiet/brekerzand), 2 zaadjes per rolletje. Vervolgens 9 rolletjes in volle lengte in een hoog bakje (net zo hoog als de rolletjes) geplaatst en in een vensterbank op het westen gezet. Steeds vooral met schone spullen gewerkt. Zaadjes regelmatig voorzichtig besproeid maar ook niet te nat gemaakt, dacht ik. Wat zou er mis kunnen gaan?
Voor mij als beginnend (voor)zaaister was het fascinerend om te zien hoe de zaadjes ontkiemden en kleine plantjes werden. Maar op een gegeven moment zag ik dat de rolletjes aan de buitenkant witte en zwarte schimmel hadden. Hoe lager in het bakje hoe meer schimmel. In dezelfde kamer heb ik ook ander bloemzaaisel staan in p9 potjes. Daar geen schimmel aangetroffen. Het probleem lijkt te zitten in het materiaal van de we-rolletjes. Maar dit is toch een beproefde methode? Hebben anderen hier geen last van?
Eigenlijk sta ik op het punt de hele mikmak weg te doen want door dit in de grond te gaan stoppen vrees ik mezelf nog meer narigheid op de hals te halen. Maar na zoveel toewijding valt me dat niet makkelijk. Met de plantjes lijkt het best goed te gaan. Ze zouden nog wel te klein zijn, ongeveer 10 cm, (en daardoor te lekker voor de slakken) om uit te planten. De schimmel is misschien nog niet bij de worteltjes en de plantjes zelf gekomen. Of zie ik beren op de weg en is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Dat het om een schimmel gaat weet ik vrijwel zeker.
In een andere kamer heb ik zaaisel staan in wc-rolletjes met ammi majus. Daarvoor geldt precies hetzelfde probleem.
Heb jij vaker over schimmelklachten bij wc-rolletjes gehoord en weet je of dit schadelijk is voor plant en/of bodem? Excuus voor dit lange verhaal.
Groetjes, Anneke

Anneke

Dag Diana,
Wat ben ik blij met je antwoord en je goede raad. Heel veel dank. Het klinkt zo logisch maar het was niet bij me opgekomen dat de schimmel op mijn wc-rolletjes “gewoon” een teken van composteren is. Had ik bijna mijn zaailingen weggegooid.
Voor mij is ruimtegebrek de reden voor het gebruik van de rolletjes, liever dan p9 potjes. Een tray is in dit opzicht wellicht ook efficiënt. Zijn die diep genoeg te koop? Lathyrus krijgt toch lange worteltjes?

Petra

Hoi Anneke,
Ik gebruik voor het zaaien van Lathyrus Deep Root trays.
Groeten,
Petra

Anneke

Hallo Petra,
Dank voor je informatie. Volgend jaar wil ik zo’n deep root tray graag eens uitproberen. Heb gezocht op internet en gevonden dat je die kunt bestellen bij tuinen-shop.nl. Helaas niet “gewoon” in de winkel te koop lijkt het. In zo’n deep root tray zitten wel meer vakjes dan ik voor de lathyrus nodig heb maar ik vermoed dat het niet bezwaarlijk is er ook plantjes in op te kweken die niet speciaal lange worteltjes krijgen.
Groeten, Anneke

Anneke

Hallo Diana,
Dank je wel voor je uitgebreide informatie.
Groeten, Anneke

mieke

Dit jaar lijkt het niet te lukken met mijn reukerwtjes. De steeltjes zijn langer dan ooit, maar de knopjes verdorren voor ze tot bloei komen. Enig idee hoe dit zou komen? Groetjes!

mieke

Hallo Diana. De plantjes zijn er intussen gelukkig helemaal doorheen gegroeid en staan nu volop te bloeien.
Dank je wel!
Mieke

Karin

Hi Diana,

Wat een mooie foto’s? Mag ik vragen waar jij de zaden koopt? En dan vooral van de Mollie Milestone en de Bernard Jones. Ik kan ze helaas nergens vinden.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Karin

Mia

Ik bestel het zaad voor lathyrus bij Silene. Het is een kleine Belgische kwekerij.
https://www.silene.be/nl/Catalogue/Zaden

Nieske

hallo,
al jaren probeer ik Lathyrus te kweken. Zaaien in koude kas, in volle grond, langs rek, aan ‘wigwam’ van tonkinstokken. Het laatste jaar (2021) in verse tuingrond, daarvoor steeds een andere plek in de moestuin. Ze beginnen altijd goed en groeien voorspoedig. maar tegen de tijd dat ik kan gaan plukken komen de bladluizen. Alleen de lathyrus , andere plantjes in de buurt niet. Sproeien (milieuvriendelijk met b.v. groene zeep) helpt nauwelijks. Enig idee wat ik nu nog kan proberen?

Ineke

Hallo Diana,
Ik heb een heleboel Lathyrus peulen gekregen die ik wil gaan zaaien in de tuin langs het gaas rond het gras.
Er staat echter veel gras langs het gaas, de robotmaaier laat dat staan. Is het een probleem om de zaadjes tussen het gras te zaaien of komt het dan niet op?

ineke

Dank Diana voor je heldere antwoord. Ik ga het proberen!

Gaby

Hoi Diana,

Wat is jou ervaring, de lathyrus in volle zon of juist meer in de schaduw? Bij mij gaan ze altijd mooi bloeien maar krijgen ze na enige tijd steeds meeldauw. Heb je hier een oplossing voor?

Dank je Gaby

Joke van Zanten

Wat een fijne tips allemaal. Ik heb ook een vraag: kun je Lathyrus steeds op dezelfde plek planten?

Marja Meertens

Goedemorgen Diana,
Ben op zoek naar zaden van de lathyrus odoratus mysty purple. Enig idee waar ik die zou kunnen kopen? Met vr gr Marja

Conny

Ha Marja,
Ik kan alleen Misty Purper vinden. Is dat de kleur die je bedoelt? Zoals ik links bij de foto’s op internet zie, gaat het om een lathyrussoort die in de professionele teelt in kassen wordt verbouwd. Als dat zo is, heb je goede kans dat je weinig succes kunt verwachten als je ‘m zelf buiten wilt zaaien. En als het om een redelijk nieuwe Britse variant gaat, is het heel lastig om zaden aan te schaffen. Door exportregels is het een drama om zaden uit de UK te laten komen. Je zou eens bij de Nederlandse Lathyrusvereniging kunnen informeren.

Alice Schweig

Dag Diana,Kan Lathyrus en lavameel samen voor groei & bloei of is dat niet nodig?

Marieke

Mijn lathyrus bloeit, maar iedere dag zie ik ook veel peulen. De peulen pluk ik meteen maar dan is de plant meteen een beetje kaal.
Af en toe een takje voor in de vaas zit er wel in.

Moet ik de peulen iedere dag plukken?

Carrie Brodie-Meijer

Hoe zie ik het verschil tussen peulen van Blauwschokkers en Lathyrus. Ik heb beide gezaaid. En lees ergens dat peulen van Lathyrus giftig zijn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief