Matthiola

Mooie, lang bloeiende en heerlijk geurende éénjarige. Alleen om de geur verdient ze al een plekje dichtbij een terras want in de avond kan ze het hele terras vullen met die zoete geur.

Niet moeilijk te zaaien: ze kiemt gemakkelijk en snel bij kamertemperatuur en ze groeit ook snel, zaai haar dus niet te vroeg; zo rond half tot eind maart is prima. Ze kiemt in huis binnen 10 tot 14 dagen en groeit snel genoeg om vervolgens begin mei buiten uitgeplant te kunnen worden.

Zaailingen van Matthiola incana

Geef haar een zonnig plekje en een niet te rijke grond; wij hebben met deze plant altijd maar 1 nadeel – op onze vette voedzame klei kan ze nog wel eens zo hoog worden dat ze om gaat vallen (want de bloemtrossen zijn behoorlijk groot en zwaar). Daarom staat ze hier altijd tussen andere planten in, die haar een beetje overeind kunnen houden.

Er zijn trouwens ook rassen die lager en meer compact blijven (en wat minder grote bloemtrossen maken). Let bij de aankoop even op de begeleidende tekst over hoogte. Grofweg zijn er 2 types; 40-50 centimeter hoge planten met grotere bloemen en grotere bloemtrossen. En de lagere vorm, 25 tot 35 centimeter hoog met wat kleinere bloemen en compactere bloemtrossen.

Zelf vind ik de lagere vormen vooral erg leuk in potten en verhoogde bakken, de hogere rassen wat meer geschikt voor de volle grond.

Bloeit van half juli tot ver in oktober. En soms nog wel langer; er zijn  jaren met zachte winters waarin de planten in een pot of verhoogde bak gewoon blijven leven en zelfs in de winter nog een klein beetje kleur van bloemknopjes geven!

Matthiola’s zijn er vooral in zoete en pastelachtige kleuren als wit, roze, lila, zalm, etc. Ze zijn onmisbaar in de ‘Cottage Garden’, voor zowel de kleur als de geur als de bloeiwijze. Ik heb afzonderlijke rassen gekocht en geteeld maar soms ook wel mengsels, je ziet bij zaadhandels wel vaker mengsels van pastelkleuren.

Naast de incana is er ook nog de Matthiola bicornis. Je kunt haar behandelen als de Matthiola incana, maar bij deze soort zijn de bloempjes klein en groeien niet in trosjes maar langs verschillende stengels die door elkaar groeien. Daardoor een wat meer natuurlijke uitstraling, leuk voor verwildering. En een geur die misschien nog wel beter is dan die van de Matthiola incana.

Matthiola incana Silvery Blue
Matthiola incana Brompton mixed
Matthiola incana Apricot Punch
Matthiola incana mix
Matthiola incana Appleblossom
Matthiola bicornis
Een mooie combinatie van de eenjarige Matthiola incana Rainbow Quartet, vaste plant Knautia macedonica en Centaurea cyanus Classic Romantic

6 reacties op Matthiola

Ina radstaat 22 april 2020 om 14:28

Ik zou graag een vaste plant willen kopen van de Violier een witte.kan ik die bij jullie bestellen.

Ina Radstaat 22 april 2020 om 14:33

Wil graag een witte viollier ist b
estellen voor in de tuin.

Ria 22 april 2020 om 15:51

Ik raad je aan om naar een kweker in je buurt te gaan. Diana verzendt geen planten. Of probeer zelf te zaaien. Zaden zijn bij diverse zaadhandelaren te koop, vaak in gemengde kleuren.
Veel succes met je zoektocht.

Ria

Ruud & Diana 22 april 2020 om 17:07

Hallo Ina (en Ria dankjewel voor het antwoorden!!),
Violier is geen vaste plant, ze is eenjarig en vrij makkelijk uit zaden op te kweken.
Je kunt ze nu nog zaaien en als je googelt vind je, zoals Ria aangeeft, heel veel aanbieders.
groetjes,
Diana

Anna 5 juni 2021 om 10:06

Waar kun je zaailingen kopen?

Ruud & Diana 6 juni 2021 om 09:24

Hallo Anna,
Ik denk dat je in gewone tuincentra geen plantjes kunt kopen en ze vooral zelf moete zaaien in maart of april, of op zoek moet gaan naar in eenjarige bloemen gespecialiseerde kwekerijen (googel daarvoor even op ‘kwekerij eenjarige bloemen + je woonplaats of provincie’ voor adressen die een beetje bij je woonplaats in de buurt liggen).
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief