Matthiola

Matthiola incana Appleblossom (compacte, lage vorm)
Matthiola incana Appleblossom (compacte, lage vorm)

Mooie, langbloeiende en heerlijk geurende éénjarige. Alleen om de geur verdient ze al een plekje dichtbij een terras want in de avond kan ze het hele terras vullen met die zoete geur.

Niet moeilijk te zaaien: ze kiemt gemakkelijk en snel bij kamertemperatuur en ze groeit ook snel, zaai haar dus niet te vroeg; zo rond half tot eind maart is prima. Ze kiemt in huis binnen 10 tot 14 dagen en groeit snel genoeg om vervolgens begin mei buiten uitgeplant te kunnen worden.

Geef haar een zonnig plekje en een niet te rijke grond (als dat lukt); wij hebben met deze plant altijd maar 1 nadeel – op onze vette voedzame klei kan ze nog wel eens zo hoog worden dat ze om gaat vallen (want de bloemtrossen zijn behoorlijk groot en zwaar). Daarom staat ze hier altijd tussen andere planten in, die haar een beetje overeind kunnen houden.

Matthiola incana Turkish Delight - roze (hogere vorm)
Matthiola incana Turkish Delight – roze (hogere vorm)

Er zijn trouwens ook Cultivars die lager en meer compact blijven (en wat minder grote bloemtrossen maken). Let bij de aankoop even op de begeleidende tekst over hoogte. Grofweg zijn er 2 types; 50-60 centimeter hoge planten met grotere bloemen en grotere bloemtrossen. En de lagere vorm, 30 tot 45 centimeter hoog met wat kleinere bloemen en compactere bloemtrossen.

Zelf vind ik de lagere vormen vooral erg leuk in potten en verhoogde bakken, de hogere rassen wat meer geschikt voor de volle grond.

Bloeit van half juli tot ver in september. Is er vooral in zoete en pastelachtige kleuren als wit, roze, lila, zalm, etc. Matthiola’s zijn onmisbaar in de ‘Cottage Garden’, voor zowel de kleur als de geur als de bloeiwijze. Ik heb afzonderlijke Cultivars gekocht en geteeld maar ook de Turkish Delight, een mengsel van wit, lila, roze, paars. Onder andere namen zie je bij zaadhandels wel vaker mengsels van pastelkleuren.

Naast de incana is er ook nog de Matthiola bicornis. Je kunt haar behandelen als de Matthiola incana, maar bij deze soort zijn de bloempjes klein en groeien niet in trosjes maar langs verschillende stengels die door elkaar groeien. Daardoor een wat meer natuurlijke uitstraling, leuk voor verwildering. En een geur die misschien nog wel beter is dan die van de Matthiola incana.

Matthiola incana Cinderella Antique Pink (compacte, lage vorm)
Matthiola incana Cinderella Antique Pink (compacte, lage vorm)

 

Matthiola incana Antique Blue (compacte, lage vorm)
Matthiola incana Antique Blue (compacte, lage vorm)

 

Matthiola incana Turish Delight lila (hogere vorm)
Matthiola incana Turish Delight lila (hogere vorm)

 

Matthiola bicornis
Matthiola bicornis

 

Matthiola incana Hot Cakes roze
Matthiola incana Hot Cakes mix 2014

 

Matthiola incana Hot Cakes
Matthiola incana Hot Cakes mix 2014

 

Matthiola incana Brompton mix
Matthiola incana Brompton mix, met opvallend veel en groot grijs blad en bloei tot in november