Stoofperen in brandy-siroop

Ingredienten

  • 2 kilo peren (schoon gewogen, geschild, zonder klokhuis en in kwarten of ‘achten’)
  • 550 gram suiker
  • 2 (bio) citroenen
  • 2 theelepels natuurlijke vanille-essence
  • 60 cc brandy

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Big Mill
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 50 minuten
Totale tijd: 80 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Leuk, weer eens een ander recept met peren!! Je vindt op mijn website al recepten van:

Alle drie anders, alle drie lekker. Maar dit is ook een lekker recept! Waar ik de 3 bovenstaande recepten vooral geschikt vind om bij het avondeten te eten, zo vind ik deze peertjes eerder geschikt voor bij een plakje briochebrood of cake, of verwerken in een salade, of in een cake of taart, mengen met andere/verse vruchten, of gewoon in de yoghurt of kwark. Ik maakte er bijvoorbeeld deze Perentaart met frangipane en deze Cake met peer en ricotta mee. En omdat je het wellicht anders gebruikt dan de 3 recepten stoofperen kun je voor dit recept ook (niet te zachte) handperen gebruiken. In dat geval kook je de peren korter (heb ik in het recept al aangegeven).

Ik ga dit recept ook eens met appel maken (uiteraard veel korter koken) zodat ik het wellicht kan gebruiken voor appelcake, appeltaart, etc.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Voorbereiden (8 uur van tevoren): boen 1 citroen onder stromend water goed schoon (de andere citroen gebruik je later). Snijd voor- en achterkant van de citroen af, dat mag weggegooid worden. Snijd de rest in dunne plakjes en verwijder de zaadjes. Doe de geschilde en in stukken of repen gesneden peren in een schaal, leg de plakjes citroen ertussen en meng er de suiker door. Dek de schaal af en zet 8 uur op een koele plaats.

Stap 2: Koken

Na die 8 uur zijn de peren wat geslonken en drijven ze in een zoete siroop. Doe dit mengsel in een pan en voeg de vanille-essence toe. Zet de pan op het vuur (met het deksel op de pan) en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur dan laag en kook de peren in siroop 20 minuten (mocht je handperen gebruiken, dan is 10 minuten koken voldoende). Roer af en toe en houd het deksel op de pan zodat er zo min mogelijk vocht verdampt (dan blijft er precies genoeg siroop over om te zorgen dat de peren onder het vocht staan en je genoeg hebt voor het inmaken). Voeg na de kooktijd de brandy toe, roer en doe het deksel weer op de pan. Kook nu nog tot de peren gaar zijn. Voor stoofperen is dit 15 tot 25 minuten (afhankelijk van het ras en formaat van de stukjes), voor handperen is dit enkele minuten (maar in ieder geval tot de alcohol uit de brandy is verdampt).

Stap 3: Inmaken

Maak ondertussen de potten en deksels; was ze en spoel ze daarna met soda en kokendheet water. Giet de potten en deksels daarna leeg en vul ze met kokend water, laat dat kokendhete water in de potten (tot aan de rand) en deksels staan tot je de potten kunt vullen. Pers de 2e citroen uit en voeg het sap toe aan de gare peren in siroop en laat dit nog 2 minuten doorkoken. Giet dan de potten en deksels leeg en vul de nog hete potten met de kokendhete peerstukjes. Zorg dat er in elke pot ook een plakje citroen zit. Giet er zoveel siroop op dat ze net onder het vocht staan, sluit de potten met de deksels en zet ze ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Vacuüm potten zijn een jaar houdbaar, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Uiteraard gebruik je altijd een schoon vorkje/lepeltje als je wat peertjes uit de pot wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief