Crepis rubra

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Crepis rubra in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam:    Streepzaad
  • Engelse naam:     Red Hawksbeard
  • Duitse naam:     Roter Pippau
  • Franse naam:     Crépide rouge
  • Eenjarig, redelijk vorstbestendig

 

Vrolijke zomers eenjarige. Haar grote voordeel± ze bloeit enorm rijk. Haar nadeel: ze bloeit niet heel lang. En dat is wel vaker het geval bij eenjarige bloemen; denk aan Nigella (Juffertje in ‘t Groen), Nemophila (Bosliefje) en Gypsophila (Gipskruid), ook dat zijn soorten die niet zo lang bloeien maar dat ruimschoots goed maken in bloeirijkheid.

Deze Crepis rubra bloeit ongeveer 6 weken lang enorm rijk, met tientallen bloemen tegelijk. De bloemen zijn erg mooi en gelijkmatig gevormd, zacht lilaroze van kleur. De planten werden hier (in bloei) zo’n 50 centimeter hoog.

Er bestaan nog wat meer soorten Crepis zoals Crepis sancta, Crepis capillaris, etc.) maar dat zijn allemaal wilde soorten met gele bloemen (die in bloemvorm en -kleur wel wat lijken op paardenbloemen). De Crepis rubra is voor zover ik weet de enige Crepis die roze van kleur is en als eenjarige sierplant wordt gezaaid. Er bestaat nog wel een wit ras, onder de naam Crepis rubra Snow White. Die heb ik zelf nog nooit geteeld.

 

Crepis is gemakkelijk te zaaien, de zaden en zaailingen kunnen zeker wel wat kou verdragen. En dat is heel handig want omdat ze zo kort bloeit kun je overwegen om haar in maart te zaaien, en dan nogmaals in bijvoorbeeld mei of zelfs begin juni. Op die manier kun je door 2 keer zaaien toch lang van de rijke bloei genieten (en het is leuk om lege plekjes in de zomer op te vullen met bloeiende eenjarigen).

Je kunt haar voorzaaien (op een koele lichte plaats in huis of onder koud glas), vanaf ongeveer begin tot half maart. Daar kiemen de zaden binnen 7 tot 10 dagen. Ze groeien snel, kunnen in april worden afgehard en een weekje later worden uitgeplant. Je kunt ook buiten zaaien, via voorzaaien in een tray of in potjes, of direct ter plaatse. Buiten zaaien doe je bij voorkeur in april (maar kan dus ook  nog in mei en juni).

Zaai of plant meerdere zaailingen bij elkaar voor een extra vol en rijkbloeiend effect. De bloemen wiegen op hoge slanke steeltjes zo’n 40 tot 50 centimeter boven het blad uit. Hier konden de bloemen door de sterke zeewind en de vette klei wat hoger worden en daardoor ook wat makkelijker omvallen, daar heeft ze op zandgrond en zonder die zeewind vast wat minder last van.

De bloemen lokken veel bestuivers als hommels en solitaire bijtjes. En daarnaast zijn de bloemen ook geschikt om te plukken voor in een vaas.

De planten houden van een zonnige standplaats in niet te natte, luchtige grond. Die grond mag zelfs vrij droog en arm zijn, ze komt oorspronkelijk uit zuidoost Europa, landen als Griekenland en Italië. Tegelijkertijd kan ik zeggen dat ze het hier in de vette klei ook goed doet, wordt wellicht wat hoger dan op zandgrond.

Het is heel gemakkelijk om zaden van deze Crepis te oogsten: na de overdadige bloei laten de bloemen een soort pluizig bosje achter (dat wel wat lijkt op het pluizige bosje van een paardenbloem). Als je de pluisje wegveegt houd je lichtbruine langwerpige ‘stokjes’ over, dat zijn de zaden. Laat ze nog een paar dagen drogen en bewaar ze vervolgens maximaal 4 jaar op een koele, donkere en droge plaats.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief