Dahlia

Een Dahlia is natuurlijk niet éénjarig, een Dahlia is een knol en ze is meerjarig. Maar ik wil haar hier toch graag noemen, omdat je Dahlia’s eigenlijk prima als éénjarige kunt telen.

Niet alle Dahlia’s, van vooral de grote, zeer gevulde bloemen kunnen geen zaden worden geoogst, die moeten vegetatief (via stek) worden vermeerderd. Maar juist de wat kleinere, enkelbloemige, (en soms toch ook wel dubbelbloemige rassen) kunnen makkelijk via zaaien worden vermeerderd.

De zaden kiemen snel, bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken. Zaai ze toch in maart voor, dan krijgen de zaaisels kans om toch alvast goed te groeien en al een leuke plant te maken, ze moet tenslotte in 1 jaar flink groeien, een knol maken en bloeien.

De zaailingen mogen vanaf eind april/begin mei worden uitgeplant, wanneer ze groot genoeg zijn. Slakken zijn dol op de jonge zaailingen, houd daar rekening mee (als de zaailingen eenmaal ouder worden, vinden de slakken de Dahlia’s niet interessant meer).

De eerste 2 maanden groeit de plant flink, mits ze op een zonnig plekje staat (mag eventueel ook in halfschduw). Vanaf ongeveer half tot eind juli gaat de plant bloeien, afhankelijk van de Cultivar kan ze in bloei zo’n 40 tot wel 80 cm hoog worden. De bloei gaat door tot ver in de herfst, tot de eerste nachtvorsten komen.

De kleuren van de bloemen zijn er van wit tot roze en lila, maar ook rood, geel, oranje. Er zijn enkelbloemige en dubbelbloemige rassen, en zijn bloemen die in een effen kleur bloeien maar ook bloemen in meerdere kleuren(vaak in de vorm van spetters en spikkels maar soms ook door een andere kleur bloemblaadjes rond het hart van de bloem).

Gemakkelijk zaden van te oogsten (van de soorten waarvan zaden geoogst kunnen worden, en daar kom je vanzelf achter). Laat een uitgebloeide bloem aan de plant, ze ziet er in het begin bijna uit als een bloemknop maar dan wat puntiger. Wacht tot je tussen duim en wijsvinger de uitgebloeide bloemblaadjes kapot kunt wrijven (ze zijn dan bruin en droog). Daartussen zie je de vrij grote, langwerpige zwarte zaden, ze vallen door de zwaarte tussen de dorre bloemblaadjes uit.

Je kunt er voor kiezen de zaden het jaar erop weer te zaaien. Houd er wel rekening mee dat wanneer je meerdere planten bij elkaar hebt, ze gemakkelijk kunnen kruisen waardoor je uit de zelfgeoogste zaden andere bloemkleuren krijgt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de herfst de plant uit te graven. Je ziet dan dat ze al een kleine knol heeft. Die kun je vorstvrij in iets vochtige gemaakte turf overwinteren en in april het jaar erop weer uitplanten. Als je dat wilt, is het natuurlijk belangrijk dat de knol zo groot mogelijk is voor het overwinteren, het is dan beter wanneer de plant dus zoveel mogelijk groeit en zo min mogelijk energie verspilt aan bloei en zadenvorming.

Zorg voor een goede knol dat je de bloemen na de bloei afknipt, en wellicht is het zelfs beter om een aantal bloeistengels te verwijderen voor de bloei. Zelf vind ik dat erg zonde. Daarom zijn de knollen hier niet altijd even goed om te overwinteren, en nou ja, dan zaai ik ze het jaar erop weer (al mag het duidelijk zijn dat overwinterde knollen het jaar erop groter worden en dus grotere planten met meer bloei geven).

Mijn favorieten: kijk vooral naar de foto’s op deze pagina voor de rassen die er zijn. je kunt vaak mengsels kopen, en dan enkelbloemige lange mengsels, of donkerbladige mengsels, cactusbloemige mengsel, of mengsels in bepaalde kleurschakeringen.

Op de foto hieronder zie je een uitgebloeide Dahlia. In het begin zit  de uitgebloeide bloem nog als een puntig bolletje bij elkaar. Maar als ze zover open staat als je op de foto ziet zijn de zaden rijp om te worden geoogst. Voor alle duidelijkheid, dit is een bloemknop:

Glanzend, met sappige groene kelkblaadjes (boven de bloemknop), en als je er voorzichtig in knijpt voel je dat ze dik en gevuld is.

Een zaadpeul van een Dahlia lijkt er wel iets op, maar is iets puntiger, de kelkblaadjes zijn ondertussen bruin en hard en de ‘bloemblaadjes’ zijn droog en dor en vallen gemakkelijk af:

Pluk de hele dot met verdorde bloemblaadjes en spreid ze (terwijl je er met je vingers door wrijft) uit over bijvoorbeeld een stuk papier. Je ziet dan al snel de middelgrote bruinzwarte zaden, ze zijn 1,0 x 0,25 cm lang en breed en bijna schoenlepelvormig:

Laat de zaden drogen en bewaar ze op een donkere, koele plaats. Kiemvermogen (de tijd dat de zaden kiemkrachtig blijven) is ongeveer 3 tot 4 jaar.

Als je eens een Dahliaknol hebt gekocht en geplant, kijk dan in het najaar gewoon of ze zaden geeft of niet (zoals gezegd, niet alle Dahlia’s geven zaden – enkelbloemige Dahlia’s geven bijna altijd zaden, dubbelbloemige soorten soms maar dus niet altijd). Maar andersom geldt hetzelfde: als je eens Dahlia’s hebt gezaaid kijk dan in het najaar of ze een knol heeft gemaakt (en als dat zo is kun je die dus vorstvrij overwinteren en volgend jaar weer uitplanten):

Mocht je Dahliaknollen hebben, dan kun je die ook in het voorjaar oppotten zodat ze wat sneller uitlopen. Van de jonge uitlopers op de knollen kun je in de lente en vroege zomer stekken nemen. In onderstaand 4 minuten durend filmpje laat Sarah Raven zien hoe je dat kunt doen:

Omdat Dahlia’s zo gemakkelijk onderling kruisen is het leuk om te zien wat er uit de zaden van die kruisingen ontstaat. Een lelijke Dahlia heb ik nog nooit gezien, dus gaat het echt om een persoonlijke voorkeur voor hoogte, bladkleur, etc.. Maar altijd leuk om eens te proberen…

Abonneer
Laat het weten als er
guest

51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Irene Harmsen

Ik heb voor het tweede jaar zaaidahlia’s die ik als knollen heb overgehouden na het eerste jaar gezaaid te hebben. Ze doen het geweldig en ik ben van plan ze (met bescherming) komende winter in de grond te laten zitten, kijken wat er gebeurt. Heb je daar zelf ervaring mee?
Voor de zekerheid ga ik ook zaad bewaren natuurlijk.

Dirk Huyghe

Ik heb voor de eerste maal dahliaknollen gekocht die ik in mei in mijn tuin wil uitplanten. Ik heb de knollen nu al thuis omdat ik deze samen met een heleboel ander tuingerief heb besteld.
Nu lees ik hier en daar dat ik het best de knollen bewaar in turf totdat ik ze uitplant.
Is dit correct ? kan ik ze niet gewoon in hun verpakking laten zitten en koel bewaren of moet ik ze inderdaad het best uit de verpakking halen en droog in turf bewaren ?

Petra

Hoi Dirk,
Als je de ruimte hebt zou je de knollen nu al (meestal in maart) binnen in huis, bij een temperatuur van 15 tot 20 graden en op een lichte plek kunnen voortrekken/oppotten. Dit in ruime plastic potten met potgrond. In mei beginnen met afharden, zodat je ze half mei in de volle grond kan planten. Je hebt dan al een voorsprong, de planten zijn groter en wss niet meer interessant voor de slakken en zullen eerder bloeien.
Succes !
Petra

Dirk Huyghe

Dank je wel Petra voor je antwoord !
Ik heb dit inderdaad ook al overwogen maar dan moet ik mij een heleboel potten aanschaffen. Ik heb al heel wat tuinmateriaal gekocht en dan ook nog eens extra potten, binnenkort staat mijn huis vol met potten, zaaibakjes, zaaitrays enz…
Ik heb wel P9 potjes maar die zijn zeker te klein. Over welke diameter van pot spreek je dan ?
En mocht mijn vrouw haar veto stellen, dien ik de knollen dan uit de verpakking te halen zoals in mijn eerste post geschreven ?

Dirk Huyghe

Dank je wel Diana en Petra, ik leer hier alle dagen bij.
Ik ga dit eens proberen maar heb eerst nog twee vraagjes hieromtrent :
-hoe vaak geef ik de knollen in hun potten dan water ?
-Diana, je spreekt over “opletten dat de knollen niet uitlopen” maar is dit niet onvermijdelijk ? als de knollen binnen staan én water krijgen én in potgrond staan dan gaan ze toch automatisch uitlopen ? en dit is trouwens toch ook de bedoeling want moeten ze in mei niet als “reeds opgegroeide knollen” in de grond gestopt worden ?

Petra

Hoi Dirk,
Er zijn eigenlijk 2 opties en het ligt aan de keuze, die jij maakt:

1. Je gaat de knollen oppotten in 10-12 literpotten, met nieuwe potgrond en de knollen gaan idd uitlopen, je geeft ze af en toe water en de planten gaan groeien…
OF
2. Zoals Diana dit omschrijft in de 2de optie: Je legt de knollen (allemaal samen in een grote emmer of zo, ik weet niet hoeveel je er hebt ? 😉 ) in iets vochtige turf of gebruikte potgrond, zet deze op een koele plaats en zorgt hierdoor dat ze NIET uitlopen.
Succes !
Petra

Dirk Huyghe

Bedankt voor je reactie Petra.
Ik verkies dan de eerste methode waarin ik de knollen ‘voortrek’ zodat ze bij het uitplanten al wat ‘volwassener’ zijn en wellicht de slakken zullen afschrikken.
Ik begin met het verzamelen van al mijn potten 😉

Dirk Huyghe

Dag Petra, ondertussen zijn we zowat één maand verder en mijn knollen beginnen uit te lopen (één ervan vertoont zelfs al scheuten van zowat 15cm lang).
Is dit alles niet wat te vroeg ? ik moet immers toch nog een zestal weken wachten om ze buiten uit te planten ? hoe hoog kan ik deze dahlia’s binnen laten worden ?
met dank, Dirk

Petra

Hoi Dirk,
Fijn om te horen dat de Dahlia’s beginnen uit te lopen !
Ze moeten idd nog een zestal weken binnen blijven, maar bij rustig en iets warmer weer (niet zoals afgelopen weekend hier met storm en hagel 🙁 ) zou ik ze gerust af en toe overdag in een koude kas of buiten op een beschutte plek neer zetten.
S’nachts in verband met de kou altijd weer terug naar binnen !
Misschien is het een optie om enkele stekken te nemen, omdat jij schrijft over scheuten van 15 cm. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar op internet vind je verschillende video’s hierover en het schijnt belangrijk te zijn dat je dan behalve de scheut ook een klein stukje van de knol mee snijd.
Wellicht zijn er andere lezers, die hier wel ervaring mee hebben.
Succes en hoop dat je hier het vervolg van je Dahlia’s nog een keer vermeld.
Groeten,
Petra

Petra

Dankjewel Diana,
Duidelijk filmpje en weer wat bijgeleerd, want Sarah adviseert om stekken niet in het midden, maar aan de zijkant te poten en dat wist ik niet.
Er staat een klein tikfoutje in de tekst erboven: stekken namen ipv nemen 😉
Petra

Dirk Huyghe

Inderdaad, mooi en leerrijk filmpje. Ik ga dat zeker uitproberen.
Ik heb er wel een vraagje bij want ik heb niet alles begrepen:
Waarom plant ze de scheutjes dicht tegen de wand van de pot ?
met dank, Dirk

Dirk Huyghe

Toppie 😉
Dank je wel !

Dirk Huyghe

Bedankt Petra voor de tips. Ik houd je zeker op de hoogte !
Dirk

Anneke

Hallo Diana,
Ben van plan om dahlia’s (bishop’s children) voor te zaaien. Aanvankelijk dacht ik, nadat ik her en der en vooral op jouw website e.e.a gelezen had dat 9 cm potjes daarvoor het meest geschikt zijn. Maar op 15 maart jl. schreef je als antwoord aan Dirk (daar gaat het over stekken):
– de zijkant van een pot warmt sneller op en die extra warmte kan zorgen voor snellere wortelvorming:
– stekken aan de zijkant van de pot zorgen ervoor dat je later makkelijker kunt uitplanten.
Zijn dit geen goede argumenten om in wat kleinere potjes voor te zaaien, bijvoorbeeld 7 x 7 en 6 cm hoog? Maar het ging bij Dirk om stekken en bij voorzaaien ligt dat misschien anders.
En als het gebruik van kleinere potjes betekent dat ik eerst zou moeten verpotten naar grotere alvorens de zaailingen kunnen worden uitgeplant dan schiet ik er niets mee op want het gaat mij om het woekeren met de ruimte. Ik wil de zaailingen nl. pas uitplanten als ze zo groot zijn dat de slakken (hier volop aanwezig) er geen interesse meer voor hebben. In 7 cm potjes zit dan misschien niet genoeg voedsel?
Alvast bedankt.
Groeten, Anneke

Dirk Huyghe

Dag Petra en Diana,
ik kom nog eens raad inwinnen bij jullie. Ik heb mijn dahlia’s opgepot en ga ze straks voor het eerst een paar uurtjes naar buiten brengen om af te harden.
Ze groeien echter zo hard dat ik vrees dat ze binnenkort “door het dak zullen groeien” en dit terwijl de IJsheiligen nog 6 weken in het verschiet liggen.
Mijn vraag dus : hoelang kan ik de dahlia’s nog in pot houden ? is er een moment waarop ik ze toch in volle grond moet plaatsen (bv. als ze 50cm groot zijn) ? of kan ik met een gerust hart ze laten groeien in pot en rond half mei dan in volle grond plaatsen ?
Met dank,

Petra

Hoi Dirk,
Nou dat gaat goed met de Dahlia’s, als ik dat zo lees. 🙂
Ik denk dat, als je ze enkele dagen hebt afgehard, je de Dahlia’s in de volle grond mag poten. Maar voor volgende week worden er toch nog enkele koude nachten voorspeld en zou ik ze hier zeker tegen beschermen (dmv vliesdoek bijv.)
Wat denk jij Diana ?
Want zo vroeg zo’n grote Dahlia’s heb ik nog niet gehad.
Groeten,
Petra

Petra

Dirk,
Ik ben mss wel erg nieuwsgierig, maar heb je ook nog stekken genomen van de Dahlia’s ?
Petra

Dirk Huyghe

Dag je wel Petra en Diana voor de snelle reply.
Ja Petra, ik heb stekjes genomen. Ik heb er drie genomen waarvan er zeker 2 het uitstekend doen, het derde is nog wat afwachten. Ik vond het wel een “precisiewerkje” want ik had niet gedacht dat de jonge scheutjes zo makkelijk zouden afbreken. Ik heb getracht, zoals ik in de video heb gezien, om ook wat van de knol mee te nemen. Benieuwd wat het wordt.
Bedankt Diana, ik laat ze nog wat in de pot en plant dan uit (afhankelijk van het weer natuurlijk).

Anne

Hoi, ik las alle berichten hierboven en kom nu met een soortgelijke vraag, alleen een maand later! Ik heb biologische knollen voor een aantal dahlia’s gekocht, die in een papieren afgesloten zakje zitten met een paar luchtgaten. Op het kaartje staat dat ik ze in mei, na IJsheiligen, in de grond moet stoppen. Ik tuinier in potten, omdat ik alleen een dakterras zie. Maar na het lezen van de berichten hierboven, twijfel ik of ik ze nu binnen al in een pot moet zetten? Ik heb alleen een héél klein huis en het is of veel te warm en zonnig (de zaailingen groeien iets te hard: ik probeer het voor het eerst en de cosmea’s worden te lang en knakken helaas) of te donker. Het liefst zou ik ze dus wel in mei direct buiten planten, maar is dat dan inderdaad te laat voor bloei? Alvast veel dank voor het antwoord, en ik geniet enorm van de website!
Groeten,
Anne

Dirk Huyghe

Dag Anne, als je de dahlia’s nu uitplant zal je zeker nog dit jaar bloemen hebben maar wel ietwat later dan iemand die zijn dahlia’s in potten ‘heeft voorgetrokken’.
Als je je dahlia’s ‘voortrekt’ dan win je immers heel wat weken.
Je moet enkel een beetje opletten voor de late nachtvorst die nog kan komen (tot zowat 15 mei) maar je dahlia’s zullen de eerste weken hun kopje nog niet boven de aarde steken dus kan je ze volgens mij nu gerust al ion de volle grond planten.

Dirk Huyghe

Dag Diana, hierboven kon je lezen dat mijn opgepotte dahlia’s al ferm begonnen uit te lopen en de grootste kon ik dan ook niet langer meer in hun pot houden. Ik heb ze dan ook een week geleden met een klein hartje uitgeplant, hopende dat de vorst weg zou blijven.
Helaas, deze nacht heeft het bij ons -2 graden gevroren waardoor ze nu bevroren zijn (de scheuten zien zwart en das niet zo goed vrees ik). Wat ik nu wou vragen : als ik de bevroren ‘uitlopers’ weghaal zal de knop dan opnieuw uitschieten of moet ik de ganse plant als verloren beschouwen ?

Dirk Huyghe

Dag Diana, bedankt voor je snelle antwoord. Als ‘eerstejaars dahliakweker’ zal ik al heel wat leergeld betaald hebben.
Niet getreurd echter, ik ga alle knollen uit de grond halen en voorzichtig van de aangetaste scheuten ontdoen. Daarna steek ik ze terug in de grond in een bedje van compost en koeienmest. Ben eens benieuwd of ze nog opnieuw zullen ‘uitschieten’.
Ps: beschermen met een omgekeerde pot was bij sommigen niet meer mogelijk omdat ze al te groot waren geworden.

Petra

Hoi Dirk,
Omdat ik de Dahlia’s meestal in de volle grond laat overwinteren en in het voorjaar de bescherming weg haal, is me dit vorig jaar ook al eens overkomen. Toch nog een keer
(zelfs na de Ijsheiligen !) enkele graden nachtvorst.
Maar ze hebben ze zich toen allemaal alsnog hersteld.
Later gebloeid, maar zoals Diana ook regelmatig zegt, hou de weersvoorspelling in de gaten.
Én geef de moed niet op !
Groeten,
Petra

Dirk Huyghe

Bedankt Petra voor het hart onder de riem.
Ik laat je weten of mijn ‘reddingsoperatie’ iets heeft opgeleverd.

Petra

Hoi Dirk,
Ik Ben gewoon benieuwd hoe het met jouw Dahlia’s is gegaan ?

Hier staan ze volop in bloei en zijn nog nooit zo hoog geweest.
Ik geloof dat er slechts 2 stuks niet opgekomen zijn en de andere (zeker 10) allemaal, zij het wat later dan voorgaande jaren. Idd Diana, niet te vlug opgeven 😉
De zelf gezaaide Dahlia’s doen het ook allemaal goed.
Ik geniet van alle verschillende kleuren en vormen !
Groeten,
Petra

Dirk

Dag Petra, eigenlijk is alles nog relatief goed gekomen. Ik had mijn dahlia’s al vrij vroeg ‘voorgetrokken’ zodat ik genoodzaakt was om ze begin mei uit te planten maar dan zijn er een aantal vriesnachten gekomen in mei en zijn mijn ‘uitlopende’ dahlia’s deels bevroren niettegenstaande ik er iedere nacht bloempotten over had geplaatst.
Ik heb de aangetaste delen dan weggeknipt en afgewacht hé. De aangetaste planten zijn later beginnen bloeien dan de niet aangetaste maar al bij al viel de schade nog mee en nu bloeien ze nog steeds uitbundig.
Wat heb ik geleerd : niet te vlug voortrekken en zeker niet voor 15 mei in de vaste grond uitplanten.

Petra

Hoi Dirk,
Dat is fijn om te horen en zo ben je alweer n ervaring rijker.
Geniet van alle mooie bloemen !
Groeten,
Petra

Petra

Hoi,
Wat ben ik blij dat ik dit jaar (voor de eerste keer !) Dahlia’s heb gezaaid. Ze zijn allemaal gekiemd en inmiddels zijn het mooie plantjes, die ik deze week ga uitplanten in de tuin. Want van alle Dahlia’s, die ik in de volle grond heb laten zitten afgelopen winter, zijn er tot nu toe slechts 2 uitgekomen.
Petra

Yorick

Hallo Diana

Vorig jaar had ik 3 dahlia planten.
Hier zaden van getrokken en dit jaar uitgezaaid. Momenteel heb ik er 150….

Ik las zaaien aan de rand van potjes. Ik heb zaaitray gebruikt (1cm in doorsnee). Hierin heb ik ze groot (8 cm) laten worden en vervolgens in P9 potjes gedaan.

Het zaaien ben ik eind februari mee begonnen…
Inmiddels 3 week geleden (na uitzaaien) in de tuin gezet en heb momenteel al de eerste bloemen die bijna uitkomen…
Volgende week goed warm weer en de dahlia’s bloeien

Vik

Hallo,
Ik ben een Dahlia beginner. Heb een aantal potten binnen staan waar ik Dalhia’s voortrek, nu hebben sommige planten lange (zij)stengels waardoor de plant er slungelig uitziet ipv van een stevige bossige plant. Wat kan ik hieraan doen? Knip ik deze weg?

Liona

Hey hi,

Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe ik een dahlia kan kruisen. Hoe pak ik dag precies aan?

Groetjes,
Liona

Jan Oosterhuis

Hallo,
Ik heb dit voorjaar dahlia zaad gekocht en met succes opgekweekt.
ze bloeien nu ik diverse kleuren.
Nu heb ik een vraag , ik wil zaad oogsten van de dahlia die ik dit voorjaar gezaaid heb en nu bloeien. kan dit.
En nu zat ik te denken als je van 1 en dezelfde plant van 2 bloemen zaad oogst krijg je dan ook verschillende kleuren en variaties ,want het zijn toch kruis bestuivers en worden door diverse insecten bezocht
Graag hoor ik van jullie
Groeten Jan

Ellen

Hallo Diana,

Ik heb twee dahlia’s merckii, een lila en een witte, al twee winters in de grond gelaten. Ondertussen zijn het grote planten geworden. Eigenlijk wil ik de witte stekken maar moet ik hem dan uit de grond halen? Hoe vermeerder ik deze het handigst.

Nicole

Hallo,
Ik heb mijn dahlia’s nu 2 jaar in de volle grond laten zitten. Heb er nu een paar uitgegraven. Het zijn enorme partijen knollen met meerdere stengels. Moet ik deze nu in zn geheel laten drogen en dan in het voorjaar delen? Ik krijg dit anders zo nooit in een pot lijkt me

Marieke

Dahlias in maart voorgetrokken. Getopt om vollere planten te krijgen. Na ijsheiligen in de volle grond. Groeit goed, wel slakken weg houden. Nog geen bloemen. Geduld moet ik wel hebben.

Meld je aan voor de nieuwsbrief