Linaria

In deze groep zitten zowel eenjarige bloemen als matig winterharde vaste planten die als eenjarige te zaaien zijn.

En dus zitten er lage (30 centimeter) en hoge (125 centimeter) soorten en rassen tussen, wel geven ze allemaal bloempjes die bij elkaar in een aar of aartje zitten.

Ze zijn allemaal gemakkelijk te zaaien en ze groeien redelijk snel. Zaai ze daarom in maart of april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 10 tot 14 dagen. Plant de zaailingen uit vanaf begin mei, en geef ze een zonnig plekje, het liefst in niet te natte grond.

Linaria’s bloeien redelijk lang, in ieder geval in de echte zomermaanden. Het is gemakkelijk er zelf zaden van te oogsten, laat de uitgebloeide bloempjes aan de aartjes verdorren en verdrogen en dan kun je er gemakkelijk tussen duim en wijsvinger de kleine zwarte zaden uit wrijven.

Mijn favorieten: In ieder geval de Linaria triornithophora, een mondvol, de naam betekent zoveel als 3 vogeltjes (tri = 3 en ornitho = vogel). En als je goed kijkt dan lijkt elke bloem (en ook het bloempje in knop) wel iets op een vogeltje met het kopje naar achteren en met de vleugels plat (knop) of fladderend (in bloei), staartje onderaan, is niet moeilijk te zien 🙂 Deze eenjarige wordt zo’n 80 cm hoog en bloeit van eind juni tot september.

Maar ook Linaria maroccana is erg mooi; bloeit niet enorm lang maar wel vroeg en zeer rijk. Als ik ze in april zaai bloeien ze hier vaak op hun mooist in juni en juli en die bloei loopt half augustus langzaam af (en vergeet dan vervolgens niet om zelf zaden te oogsten). Pretty in Pink was hier een mooi ras, van wit met roze bloempjes. En het ras Rythm & Blues was hier een opvallende en vrolijke mix van felrood met knalpaars. Zie foto’s.

Zaailingen Linaria triornithophora
Zaailing Linaria maroccana Pretty in Pink
Net uitgeplante zaailingen van Linaria Rythm and Blues
Linaria maroccana Pretty in Pink
Linaria Peachy
Linaria maroccana Rythm & Blues
Linaria maroccana Rythm & Blues
Linaria Ryrhm & Blues en Eschscholzia californica Summer Sorbet was hier in de vroege zomer een mooie combinatie (doordat ze tegelijkertijd bloeien, even hoog worden, en door de combinatie van kleuren)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jelle

Prachtig!
Helaas nog niet te koop gevonden

Meld je aan voor de nieuwsbrief