Blue Jay

  • Herkomst: Amerika
  • Kleur: Geel
  • Smaak: zoet, fris, knapperig, kruidig
  • Opbrengst: zeer goed
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ergens is het eens verkeerd gegaan met deze paprika. En daar ben ik achteraf heel blij mee. Dat moet ik even nader uitleggen: ik kocht zaden van de Blue Jay ergens in de beginjaren 2000, toen was ze een paprika die rijpte van violetpaars (tintje donkerder en blauwer dan bijvoorbeeld de Lilac) naar rood met een vleugje roze. Ik heb haar in de afgelopen 10 of 12 jaar 4 keer gezaaid, en na de 2e keer telen is er iets verkeerd gegaan; zoals elk jaar oogstte ik zelf zaden. Toen ik die zelfgeoogste zaden de derde keer zaaide zag ik dat de onrijpe paprika’s van alle planten weer, zoals dat hoorde, violetpaars waren. Maar bij het rijpen waren er paprika’s die rood met een vleug roze werden, maar er waren ook een paar planten waarbij de paprika’s warm geel werden. Overduidelijk waren er zaden gekruist.

Is dat dan jammer? Dat vond ik eerst wel. En ik kon geen nieuwe zaden meer kopen, kan de Blue Jay niet meer vinden op internet. En aan de andere kant, hoe langer  ik er naar keek en over nadacht, des te mooier werd ze. Want voor zover ik weet bestaat er geen paprika die rijpt van lilapaars/paars naar geel. Nou ja, deze Blue Jay dus, een deel van de paprika’s wordt rood met een vleug roze en en deel van de paprika’s wordt warm geel, bijna okergeel maar dat komt doordat er wat van het violetpaars achterblijft bij het rijpen (en voor het vleugje roze zorgt bij de rijpe rode paprika’s.

Afijn, om een lang verhaal kort te maken, uit de zaden komen dus planten met paprika’s die onrijp violetpaars zijn en soms rijpen naar rood, en soms rijpen naar geel. De rode paprika’s zijn iets groter en plomper en meer blokvormig, de gele paprika’s zijn iets kleiner, ook blokvormig maar dan een klein beetje meer gerekt. Genoeg over het uiterlijk, kijk vooral de foto’s 🙂 .

Want dan komt de opbrengst nog: van zowel gele als rode paprika’s is die meer dan prima (geel iets kleiner en talrijker, rood iets groter en daardoor ook iets minder paprika’s per plant). De smaak is prima, onrijp violetpaars lekker fris, kruidig, vleugje bitter dat alle onrijpe paprika’s hebben. Rijp rood en geel wordt de smaak zoeter, meer warmkruidig. De gele paprika’s lijken iets zoeter, de rode lijken iets kruidiger, maar dat zijn maar kleine verschillen. En allemaal lekker, en medium tot dikwandig vruchtvlees.

De planten worden zo’n 60 tot 70 centimeter hoog. Ik kon in de kas in de 2e week van augustus de eerste rijpe paprika’s oogsten. Vooral geschikt voor de teelt onder glas.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief