Gypsy Baron

  • Herkomst: ?
  • Kleur: Rood
  • Smaak: kruidig, fris, knapperig, zachtzoet
  • Opbrengst: zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Heel bijzonder! En leuk. En lekker. En veel. Oftewel; een nieuwe favoriet 🙂

Ik ken wel een aantal pepers die met lila of paarse bloempjes bloeien maar ik ken geen enkele paprika die met paarse bloempjes bloeit. Tot nu, want bij deze Gypsy Baron is dat wel het geval. Bij de jonge zaailingen zie je al de paarse waas over het donkergroene blad. Dat paarse in blad en steel blijven ook de volwassen planten houden. En de bloempjes zijn dus wit/paars (violetpaars is denk ik de beste omschrijving), zie foto.

Na de bloempjes worden de paprika’s gevormd; ze zijn vrij klein, ongeveer 10 centimeter lang. Ze hebben de vorm van een puntpaprika (maar dan dus in klein formaat). En de kleur is ook heel bijzonder; de paprika’s rijpen van diepdonkerpaars (bijna lakzwart) naar heel donker rood. De paprika’s groeien in trosjes (zoals pepers dat ook kunnen), en zoals je op de foto’s kunt zien maakt dat de opbrengst dan ook zeer goed.

De smaak van de paprika’s is prima; zachtzoet, vooral ook heel kruidig, en medium dikwandig, en uiteraard kun je zowel onrijpe als paprika’s eten (onrijp paarszwart smaakt ze wat meer als een groene paprika; kruidig, fris, knapperig en licht bitter).

En ze was hier een behoorlijk vroege paprika; ik kon hier in de 2e week van juli in de kas de eerste rijpe paprika al oogsten. Prima voor in de kas, maar ze heeft zeker ook in de buitenteelt een goede kans van slagen. Zaai dan vooral op tijd (begin februari) en houd de planten vanaf half mei in pot op het warmste en zonnigste plekje dat je haar kunt bieden.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Paprika Gypsy Baron […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief