Jarik

  • Herkomst: Oost-Europa
  • Kleur: Geel
  • Smaak: fris, knapperig, zachtzoet
  • Opbrengst: prima
  • Teeltduur: Vroeg

Een concurrent voor de altijd goede en vroege paprika Etkezesi Pelso? Nou, dat is een beetje te vroeg, maar dit is in ieder geval een paprikaatje met potentie. Ze was in het jaar dat ik haar teelde na de kaboutermutsenpaprika de tweede rijpe paprika die ik kon oogsten.

Er was trouwens wel wat mee; ik had slechts 3 zaden, 2 kiemden. En dus is het met slechts 1 setje van 2 planten in dit ene jaar lastig om heel goed te beoordelen. Maar van de 2 planten haalde ik een (relatief) prima opbrengst. En vroeg. En lekker; de paprika’s rijpen van lichtgroen naar geeloranje, de smaak verandert daarbij van licht, fris, kruidig en fruitig en slechts minimaal bitter naar fruitig en zoet en sappig.

De planten werden niet heel groot, zo’n 50 centimeter, en ook volgens de zadenverkoper is ze een vroege, zoete paprika die geschikt is voor kas- en buitenteelt (leuk in pot!). Ik kon eind juli al de eerste rijpe paprika oogsten. De paprika’s zijn trouwens vrij klein van formaat (zo’n 10 tot 12 centimeter lang), iets groter dan een kaboutermutsenpaprika, maar wel medium dikwandig voor een kleine paprika.

Zaai haar in februari of uiterlijk begin maart, en je hebt een geweldige paprika, die niet alleen geschikt is voor de teelt onder glas, maar zeker ook een kans van slagen heeft in de buitenteelt (mits in pot op warm terras gehouden, etc.).

Sorry voor de matige foto van de plant hieronder, beetje onscherp. En vooral rommelig, want ik maakte deze foto pas toen de kas al leger werd, de tomaten er al uit, je ziet nog wat stokken in een hoek staan. Tegelijkertijd kun je dan wel zien dat er eind september nog steeds paprika’s rijpen.

??????????????

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief